Galaretka kawowa z wanilią

Przepis na deser galaretkę kawową z wanilią z wykorzystaniem produktów NESTLÉ Docello Crème Brûlée i Kawy NESCAFÉ Classic.

Składniki
  • Woda 20 ml
  • Żelatyna 6 g
  • Kawa NESCAFÉ Classic 13 g
  • Ziarna wanilii
  • NESTLÉ Docello Crème Brûlée 1 kg
  • Mleko 3,2% 750 ml
  • Śmietanka 30% 750 ml
Sposób przygotowania
  • 1
    Wodę zagotowujemy wraz z żelatyną i 3 g kawy NESCAFÉ Classic oraz kilkoma ziarnami wanilii. Tak przygotowaną galaretkę kawową przelewamy do szklanek, a następnie chłodzimy do czasu jej stężenia. Kiedy galaretka będzie już „ściągnięta”, przygotowujemy NESTLÉ Docello Crème Brûlée zgodnie z przepisem na opakowaniu: 750 ml mleka i 750 ml śmietanki wlewamy do rondelka i podgrzewamy, aż do momentu, kiedy będzie prawie się gotować. Zdejmujemy z płyty/ognia i wsypujemy odmierzoną ilość NESTLÉ Docello Crème Brûlée oraz dodajemy 10 g kawy NESCAFÉ Classic. Kawowy Crème Brûlée przelewamy do szklanek, które wcześniej wypełniliśmy galaretką kawową. Gotowy deser odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Następnie kilka minut przed podaniem gotowy deser wyciągamy z lodówki i dekorujemy spienionym mlekiem z wanilią.