Dip z anchois lub z tuńczyka
Receptura na 10 porcji po 100 g
Składniki
- WINIARY Sos czosnkowy 200 g
- Śmietanka 30% 80 ml
- Listki świeżej bazylii 50 g
- Filety anchois 500 g (odcedzone z oleju)
- Tuńczyk w oleju 500 g (odcedzony z oleju)
- Ser parmezan 100 g
- Pieprz czarny świeżo mielony
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 70 ml
- Sól
Sposób przygotowania
-
1Filety anchois kroimy drobno lub odcedzonego z nadmiaru oleju tuńczyka kruszymy na drobne kawałki.
-
2Parmezan ścieramy na tarce o „drobnym oczku”.
-
3Listki bazylii kroimy w bardzo cienkie paseczki.
-
4Pokrojone filety anchois lub pokruszonego tuńczyka mieszamy z Sosem czosnkowym WINIARY, po czym wlewamy oliwę z oliwek i po dokładnym wymieszaniu wlewamy śmietankę i ponownie mieszamy.
-
5W trakcie mieszania wsypujemy starty parmezan, pokrojone drobno listki świeżej bazylii, a następnie doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
-
6Tak przygotowany dip podajemy do wszelkiego rodzaju dań z gotowanego i pieczonego drobiu oraz wędlin drobiowych. Dip ten znakomicie pasuje do świeżych warzyw i sałat.