Wegetariański Ramen grzybowy
Wegetariański ramen grzybowy - połączenie grzybów i aromatycznego wywaru na bazie WINIARY Bulionu Warzywnego. Idealne danie dla smakoszy wegetariańskiej kuchni.
Składniki
- WINIARY Bulion warzywny odpowiedni dla wegetarian 100 g/2000 ml wody
- Grzyby Shiitake (twardnik japoński) 20szt.
- Olej rzepakowy do smażenia grzybów Shiitake
- Grzyby Mun suszone 100g
- Grzyby Shimeji 40-50szt
- Pasta Miso (jasna) 20g
- Imbir świeży, obrany 60g
- Trawa cytrynowa pokrojona i zgnieciona 1szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Nasiona kolendry 15g
- Kora cynamonowa (cała) 10g
- Gwiazdki anyżu 1-2szt.
- MAGGI Sos Sojowy 20ml
Dodatki:
- Makaron Soba 200g
- Jajka przepiórcze ugotowane 15szt.
- Kiełki fasoli Mung 150g
- Cebula dymka 100g
- Marchew pokrojona w julienne i sparzona 150g
- Kapusta Pak Choi 20 listków
- Papryczka Chilli czerwona 1-2szt.
- Listki świeżej kolendry
Sposób przygotowania
-
1Sposób przygotowania: WINIARY Bulion warzywny odpowiedni dla wegetarian rozprowadzić we wrzątku, następnie po zagotowaniu zalać suszone grzyby Mun i po około 15-20 minutach odcedzić je z bulionu.
-
2Grzyby Mun po przestudzeniu pokroić w cienkie paski.
-
3Do przecedzonego wywaru dodać przyprawy: jasną pastę Miso, pokrojony w plasterki imbir, trawę cytrynową, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, nasiona kolendry, cynamon i gwiazdki anyżu.
-
4Bulion gotujemy na „wolnym ogniu” przez około 4-5 minut, a następnie wszystkie przyprawy odcedzamy.
-
5Grzyby Shiitake kroimy i przesmażamy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy do przecedzonego wywaru. Po zagotowaniu dodajemy pokrojone grzyby Mun i Shimeji.
-
6Bulion z grzybami po zagotowaniu doprawiamy MAGGI Sosem Sojowym.
-
7Sposób podania: Gorący bulion z grzybami podajemy z ugotowanym makaronem Soba, sparzoną marchewką, ugotowanym wcześniej jajkiem przepiórczym, kiełkami fasoli Mung oraz listkami kapusty Pak Choi.
-
8Tak przygotowany Ramen posypujemy pokrojoną dymką cebuli, papryczką Chilli i listkami świeżej kolendry
Gorący bulion z grzybami podajemy z ugotowanym makaronem Soba, sparzoną marchewką, ugotowanym wcześniej jajkiem przepiórczym, kiełkami fasoli Mung oraz listkami kapusty Pak Choi.
Tak przygotowany Ramen posypujemy pokrojoną dymką cebuli, papryczką Chilli i listkami świeżej kolendry