Wegetariański Ramen grzybowy

  • Liczba porcji
    10

Wegetariański ramen grzybowy - połączenie grzybów i aromatycznego wywaru na bazie WINIARY Bulionu Warzywnego. Idealne danie dla smakoszy wegetariańskiej kuchni. 

Składniki
  • WINIARY Bulion warzywny odpowiedni dla wegetarian 100 g/2000 ml wody
  • Grzyby Shiitake (twardnik japoński) 20szt.
  • Olej rzepakowy do smażenia grzybów Shiitake
  • Grzyby Mun suszone 100g
  • Grzyby Shimeji 40-50szt
  • Pasta Miso (jasna) 20g
  • Imbir świeży, obrany 60g
  • Trawa cytrynowa pokrojona i zgnieciona 1szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Nasiona kolendry 15g
  • Kora cynamonowa (cała) 10g
  • Gwiazdki anyżu 1-2szt.
  • MAGGI Sos Sojowy 20ml
Dodatki:
  • Makaron Soba 200g
  • Jajka przepiórcze ugotowane 15szt.
  • Kiełki fasoli Mung 150g
  • Cebula dymka 100g
  • Marchew pokrojona w julienne i sparzona 150g
  • Kapusta Pak Choi 20 listków
  • Papryczka Chilli czerwona 1-2szt.
  • Listki świeżej kolendry
Sposób przygotowania
  • 1
    Sposób przygotowania: WINIARY Bulion warzywny odpowiedni dla wegetarian rozprowadzić we wrzątku, następnie po zagotowaniu zalać suszone grzyby Mun i po około 15-20 minutach odcedzić je z bulionu.
  • 2
    Grzyby Mun po przestudzeniu pokroić w cienkie paski.
  • 3
    Do przecedzonego wywaru dodać przyprawy: jasną pastę Miso, pokrojony w plasterki imbir, trawę cytrynową, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, nasiona kolendry, cynamon i gwiazdki anyżu.
  • 4
    Bulion gotujemy na „wolnym ogniu” przez około 4-5 minut, a następnie wszystkie przyprawy odcedzamy.
  • 5
    Grzyby Shiitake kroimy i przesmażamy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy do przecedzonego wywaru. Po zagotowaniu dodajemy pokrojone grzyby Mun i Shimeji.
  • 6
    Bulion z grzybami po zagotowaniu doprawiamy MAGGI Sosem Sojowym.
  • 7
    Sposób podania: Gorący bulion z grzybami podajemy z ugotowanym makaronem Soba, sparzoną marchewką, ugotowanym wcześniej jajkiem przepiórczym, kiełkami fasoli Mung oraz listkami kapusty Pak Choi.
  • 8
    Tak przygotowany Ramen posypujemy pokrojoną dymką cebuli, papryczką Chilli i listkami świeżej kolendry

Gorący bulion z grzybami podajemy z ugotowanym makaronem Soba, sparzoną marchewką, ugotowanym wcześniej jajkiem przepiórczym, kiełkami fasoli Mung oraz listkami kapusty Pak Choi.

Tak przygotowany Ramen posypujemy pokrojoną dymką cebuli, papryczką Chilli i listkami świeżej kolendry