Grillowany filet z turbota z sosem bearnaise

Wyrazisty smak turbota na grillu z apetycznym sosem bearnaise, wzbogacony o THOMY Tłuszcz Combiflex to danie, które zapadnie w pamięci. Wypróbuj przepis!

Składniki
  • Filet z turbota 1800 g
  • Tłuszcz Combiflex Thomy 80 ml
  • Sól i biały świeżo zmielony biały pieprz
  • Purée ziemniaczane Maggi 240 g/1600 ml wody
  • Masło 150 g
  • Śmietanka 30% 80 ml
  • Sól
  • Żółtka jaj kurzych 8 sztuk
  • Masło 250 g
  • Szalotki 60 g
  • Wino białe typu chardonnay 100 ml
  • Ocet winny biały 10 ml
  • Trybula świeża lub suszona
  • Estragon świeży lub suszony
  • Sól i biały pieprz świeżo mielony
  • Marchewka młoda 1000 g
  • Tłuszcz Combiflex Thomy 80 ml
  • Sól i szczypta cukru
Sposób przygotowania
  • 1
    Szalotki pokrojone w drobną kostkę szklimy na maśle a następnie dolewamy wino i ocet winny oraz dodajemy trybulę i estragon
  • 2
    Gotujemy do odparowania co najmniej połowy objętości
  • 3
    Szalotki z ziołami oraz z odparowanym winem i octem zdejmujemy z „ognia” i dodajemy żółtka po cym bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką rózgową
  • 4
    Rondelek z roztrzepanymi jajkami stawiamy w tzw. „kąpiel wodną” i mieszamy intensywnie trzepaczką rózgową do momentu gdy żółtka zaczną zmieniać swój intensywnie żółty kolor na bardziej jasny a konsystencja będzie zbliżona do konsystencji śmietany
  • 5
    Do tak przygotowanych jajek, nie zdejmując rondelka z „kąpieli wodnej” wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczone/sklarowane masło i bardzo intensywnie mieszamy trzepaczką rózgową
  • 6
    Gotowy sos doprawiamy solą i białym pieprzem
  • 7
    Purée Ziemniaczane Maggi zalewamy wrzącą wodą i dokładnie mieszamy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji gęstego purée
  • 8
    Pod koniec mieszania wlewamy śmietankę i dodajemy miękkie masło
  • 9
    Filety z turbota solimy i posypujemy świeżo zmielonym białym pieprzem oraz skrapiamy suto Tłuszczem Combiflex Thomy z dwóch stron i smażymy a rozgrzanym grillu
  • 10
    Obraną młodą marchewkę przesmażamy na Tłuszczu Combiflex Thomy, posypujemy solą i cukrem
  • 11
    Na płaskim talerzu układamy usmażony filet z turbota, obok układamy marchewkę i ziemniaki purée a wokół i częściowo na rybę polewamy sos bearnaise.