Dip z pieczoną papryką i ogórkami

Receptura na 10 porcji po 100 g
Składniki
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Ogórki konserwowe 200 g
  • Natka pietruszki 50 g
  • Olej sezamowy 30 ml
  • WINIARY Ketchup 500 g
  • Papryka żółta (świeża) 250 g
  • Tabasco (kilka kropel)
  • Kolendra 50 g
  • Sól i pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania
  • 1
    Umytą i nieobraną paprykę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190ºC do momentu mocnego zrumienienia się skórki.
  • 2
    Po przestudzeniu upieczoną paprykę obieramy ze skóry i filetujemy
  • 3
    Tak przygotowaną paprykę kroimy w drobną kostkę
  • 4
    Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę i odciskamy z nadmiaru octu.
  • 5
    Ząbki czosnku obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
  • 6
    Przygotowane składniki mieszamy w misce z Ketchupem WINIARY oraz olejem sezamowym.
  • 7
    Dip doprawiamy Tabasco i ewentualnie solą i pieprzem.
  • 8
    Na koniec dodajemy posiekaną wcześniej kolendrę i natkę pietruszki.
  • 9
    Dip z pieczoną papryką i ogórkami świetnie sprawdzi się do dań z grilla, owoców morza oraz ryb.