Bao z pikantną szarpaną wieprzowiną, marynowaną kalarepka i kolendrą

  • Liczba porcji
    10
Przepis na smakowite bao z pikantną szarpaną wieprzowiną, marynowaną kalarepką i kolendrą. Wykorzystaj CHEF przyprawę w paście, by nadać daniu wyjątkowy smak.
Składniki
  • BAO (bułeczki) 10 szt.
  • Sos WINIARY Burgerowy 300 g
  • Papryczka chilli czerwona 1-2 szt.
  • Karkówka b/k 1500 g
  • CHEF® przyprawa w paście z fermentowanym pieprzem 70 g
  • CHEF® przyprawa w paście z czarnym czosnkiem 70 g
  • Tłuszcz THOMY Combiflex 150 ml
  • Marchewka 200 g
  • Kalarepka 200 g
  • Ocet ryżowy 250 ml
  • Cukier trzcinowy 20 g
  • Kolendra świeża ½ pęczka
  • Sól
Sposób przygotowania
  • 1
    Obraną marchewkę i kalarepkę pokroić w julienne, a następnie zalać wrzącym octem ryżowym wymieszanym z cukrem trzcinowym. Zamarynowane warzywa pozostawić w chłodnym miejscu na minimum 2-3 godziny.
  • 2
    Karkówkę posolić i natrzeć CHEF® przyprawą w paście z fermentowanym pieprzem i CHEF® przyprawą w paście z czarnym czosnkiem oraz mocno skropić tłuszczem THOMY Combiflex. Tak zamarynowaną karkówkę pozostawić w lodówce na około 8-10 godzin.
  • 3
    Zamarynowane mięso piec w piekarniku nastawionym na funkcję pieczenia z parowaniem nagrzanym do temperatury 135°C oraz wbitą w mięso sondą ustawioną na temperaturę 90°C.
  • 4
    Upieczony i miękki kawałek mięsa poszarpać widelcem, a następnie po przestudzeniu wymieszać z 1/3 Sosu WINIARY burgerowego i drobno pokrojoną papryczką chilli.
  • 5
    Ciepłą bułkę BAO przekroić w poprzek, na jej dolną część wyłożyć szarpaną wieprzowinę na którą nałożyć odcedzone z octu warzywa wymieszane wraz z listkami świeżej kolendry.
  • 6
    Całość przykryć drugą, górną częścią parzonej bułki i podawać z WINIARY sosem burgerowym.