Tortilla z kaczką, szpinakiem, serem halloumi i sosem tatarskim
Przepis na wyjątkowe połączenie smaków - soczyste mięso kaczki, delikatny szpinak, aromatyczny ser Halloumi oraz sos tatarski.
Składniki
- Tortilla 10 szt.
- Filet z kaczki 5 szt.
- Tymianek świeży ½ pęczka
- Pieprz czarny „młotkowany” lub grubo zmielony
- Tłuszcz THOMY Combiflex 70 ml
- Sól
- Ser Halloumi 500 g
- Szpinak 100 g
- Papryka czerwona świeża 2-3 szt.
- WINIARY Sos Tatarski 300 g
Sposób przygotowania
-
1Piersi z kaczki ponacinać od strony skóry „w kratkę”. Tak przygotowane filety z kaczki posypać listkami świeżego tymianku i czarnym pieprzem „młotkowanym”, a następnie skropić THOMY Combiflexem tłuszczem. Zamarynowane filety z kaczki pozostawić na około 10-12 godzin w chłodnym miejscu.
-
2Po wyjęciu z lodówki piersi z kaczki posolić i smażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni zaczynając smażenie od strony skóry. Jeżeli jest taka konieczność należy dopiec kaczkę w piekarniku nastawionym na funkcję pieczenia i nagrzanym do temperatury 160°C
-
3Tuż przed podaniem kaczkę kroimy w plastry o grubości nie większej jak 2-3 milimetry.
-
4Na tortille nałożyć opłukane i osuszone listki szpinaku na które położyć pokrojony w batoniki zgrillowany ser halloumu oraz pokrojone w jednocentymetrowej szerokości paski świeżej papryki czerwonej.
-
5Całość udekorować WINIARY sosem tatarskim, a na wierzch kłaść plastry ciepłej kaczki, po czym zawinąć możliwie jak najściślej.
-
6Wskazówka szefa kuchni: Kaczka po usmażeniu powinna być w środku lekko różowa czyli pomiędzy krwistą a średnio wysmażoną a skórka powinna być chrupiąca. Plastry kaczki w tortilli powinny być lekko ciepłe przed podaniem.