Pikantne krewetki

  • Liczba porcji
    4

Pikantne krewetki doskonale komponują się z ugotowanym ryżem, makaronem lub sałatą. To przepis na urozmaicenie menu, zarówno dla miłośników kuchni azjatyckiej.

Składniki
  • orzeszków ziemnych 100g
  • oleju arachidowego 50ml
  • imbiru 50g
  • ząbki czosnku 3
  • cebuli dymki 80g
  • sałaty rzymskie mini 2
  • krewetek obranych surowych (ogonów) 400g
  • Sosu MAGGI Thai Sweet Chili 80ml
  • papryczka chilli 1
  • oleju sezamowego 20ml
  • pęczek szczypiorku 1
  • pieprz czarny świeżo zmielony i sól
Sposób przygotowania
  • 1
    Na rozgrzaną patelnię lub wok wlewamy olej arachidowy, po czym dodajemy pokrojoną w poł-plasterki dymkę oraz pokrojony w bardzo drobną kostkę imbir i czosnek.
  • 2
    Całość smażymy minimum poł minuty pamiętając, aby co pewien czas zamieszać.
  • 3
    Następnie dodajemy umyte i osuszone krewetki i smażymy nie dłużej niż jedną minutę.
  • 4
    Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony w kostkę (bez pestek) strączek papryczki chilli.
  • 5
    Po wymieszaniu i 15-20 sekundach smażenia zdejmujemy z ognia, dolewamy Sosu MAGGI Thai Sweet Chili, doprawiamy ewentualnie solą i czarnym pieprzem.
  • 6
    Krewetki układamy na połówce sałaty rzymskiej przesmażonej na oleju sezamowym i polewamy wytworzonym podczas smażenia sosem.
  • 7
    Całość posypujemy szczypiorkiem i uprażonymi na patelni orzechami arachidowymi (ziemnymi).