Filet z kaczki z sosem z buraczków

Filet z kaczki w sosie z buraczków – wyrafinowane danie dla wymagających gości 

Mięso z kaczki cieszy się niesłabnącym uznaniem w kuchni restauracyjnej. Soczyste, aromatyczne, o intensywnym smaku, idealnie komponuje się z owocowymi lub warzywnymi dodatkami. W połączeniu z gładkim, lekko słodkawym sosem z buraczków, filet z kaczki staje się eleganckim, a zarazem nowoczesnym daniem, które z powodzeniem można wprowadzić do karty w lokalu klasy premium, hotelu butikowym, czy podczas cateringu na wydarzenia specjalne. 

Dlaczego warto wprowadzić kaczkę do menu? 

Kaczka to mięso, które budzi skojarzenia z kuchnią wykwintną. Jest ceniona przez gości za głęboki smak, a przez kucharzy za elastyczność w komponowaniu z różnorodnymi dodatkami – od klasycznych ziemniaków, przez korzenne purée, aż po owoce, takie jak pomarańcza, wiśnia czy żurawina. 

To także doskonała alternatywa dla klasycznych dań z drobiu, takich jak kurczak oraz świetna propozycja dla lokali, które chcą wyróżnić się na tle konkurencji. 

Składniki
  • Filety z kaczki 10 sztuk
  • Tłuszcz Combiflex THOMY 70 ml
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Buraki 500 g
  • Cebula 50 g
  • Tłuszcz Combiflex THOMY 20 ml
  • Ocet winny z czerwonego wina 15 ml
  • Esencjonalny sos pieczeniowy Maggi 30 g
  • Wino czerwone wytrawne 60 ml
  • Woda 1000 ml
  • Masło 40 g
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Ziemniaki 30 sztuk wyciętych w kształcie kokotek
  • Listki świeżych ziół
Sposób przygotowania
  • 1
    Nieobrane buraki gotujemy w lekko osolonej wodzie
  • 2
    Pod koniec gotowania do wody dolewamy trochę octu winnego
  • 3
    Miękki buraki obieramy i wydrążamy z nich kuleczki a pozostałe z wydrążania buraczki miksujemy
  • 4
    Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na Tłuszczu Combiflex Thomy po czym wlewamy czerwone wino i po odparowaniu połowy objętości dodajemy zmiksowane buraczki i wsypujemy Esencjonalny sos pieczeniowy Maggi oraz wlewamy wodę
  • 5
    Sos gotujemy na „wolnym ogniu” nie dłużej jak 2 minuty, cedzimy przez stalowe gęste sitko i doprawiamy do smaku a tuż przed podaniem sos podnosimy na maśle
  • 6
    Filety z kaczki solimy i posypujemy pieprzem a następnie smażymy na rozgrzanym Tłuszczu Combiflex Thomy z dwóch stron na lekko złoty kolor
  • 7
    Na płaskim dużym talerzu centralnie wylewamy sos na który układamy usmażone filety z kaczki pokrojone na trzy kawałki a obok kaczki układamy „kuleczki” z buraczków i ugotowane kokotki z ziemniaków, dekorujemy listkami świeżych ziół