Filet z kaczki z sosem z buraczków
Filet z kaczki w sosie z buraczków – wyrafinowane danie dla wymagających gości
Mięso z kaczki cieszy się niesłabnącym uznaniem w kuchni restauracyjnej. Soczyste, aromatyczne, o intensywnym smaku, idealnie komponuje się z owocowymi lub warzywnymi dodatkami. W połączeniu z gładkim, lekko słodkawym sosem z buraczków, filet z kaczki staje się eleganckim, a zarazem nowoczesnym daniem, które z powodzeniem można wprowadzić do karty w lokalu klasy premium, hotelu butikowym, czy podczas cateringu na wydarzenia specjalne.
Dlaczego warto wprowadzić kaczkę do menu?
Kaczka to mięso, które budzi skojarzenia z kuchnią wykwintną. Jest ceniona przez gości za głęboki smak, a przez kucharzy za elastyczność w komponowaniu z różnorodnymi dodatkami – od klasycznych ziemniaków, przez korzenne purée, aż po owoce, takie jak pomarańcza, wiśnia czy żurawina.
To także doskonała alternatywa dla klasycznych dań z drobiu, takich jak kurczak oraz świetna propozycja dla lokali, które chcą wyróżnić się na tle konkurencji.
- Filety z kaczki 10 sztuk
- Tłuszcz Combiflex THOMY 70 ml
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Buraki 500 g
- Cebula 50 g
- Tłuszcz Combiflex THOMY 20 ml
- Ocet winny z czerwonego wina 15 ml
- Esencjonalny sos pieczeniowy Maggi 30 g
- Wino czerwone wytrawne 60 ml
- Woda 1000 ml
- Masło 40 g
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Ziemniaki 30 sztuk wyciętych w kształcie kokotek
- Listki świeżych ziół
-
1Nieobrane buraki gotujemy w lekko osolonej wodzie
-
2Pod koniec gotowania do wody dolewamy trochę octu winnego
-
3Miękki buraki obieramy i wydrążamy z nich kuleczki a pozostałe z wydrążania buraczki miksujemy
-
4Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na Tłuszczu Combiflex Thomy po czym wlewamy czerwone wino i po odparowaniu połowy objętości dodajemy zmiksowane buraczki i wsypujemy Esencjonalny sos pieczeniowy Maggi oraz wlewamy wodę
-
5Sos gotujemy na „wolnym ogniu” nie dłużej jak 2 minuty, cedzimy przez stalowe gęste sitko i doprawiamy do smaku a tuż przed podaniem sos podnosimy na maśle
-
6Filety z kaczki solimy i posypujemy pieprzem a następnie smażymy na rozgrzanym Tłuszczu Combiflex Thomy z dwóch stron na lekko złoty kolor
-
7Na płaskim dużym talerzu centralnie wylewamy sos na który układamy usmażone filety z kaczki pokrojone na trzy kawałki a obok kaczki układamy „kuleczki” z buraczków i ugotowane kokotki z ziemniaków, dekorujemy listkami świeżych ziół