Szaszłyk z krewetek i mango
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na szaszłyk z krewetek i mango, przygotowanego na bazie WINIARY Bulionu Warzywnego. Kompozycja smaków i aromatów.
Składniki
- Krewetki 16/20 surowe odwłoki obrane 30szt.
- Mango 2szt.
Marynata:
- Kolendra świeża 15-20 gałązek
- Skórka startej limonki 5g
- Czosnek 3 ząbki
- Kapary 10-12szt.
- Chilli (świeże zielone) 1szt.
- Sos rybny 30ml
- Cukier trzcinowy 15g
- Olej rzepakowy 80ml
- WINIARY Bulion warzywny odpowiedni dla wegetarian 60ml
- Ryż jasminowy 200g
- WINIARY Bulion warzywny odpowiedni dla wegetarian 30 g/ 500 ml wody
- Papryczka czerwona Chili niezbyt ostra 3-4szt.
- Pędy bambusa konserwowe 200g
- Ogórek świeży nieobrany 250g
- MAGGI Sos Sojowy 50ml
- Sos Sambal Oelek 20g
- Ocet ryżowy 20g
- Olej sezamowy 20ml
- Olej rzepakowy 30ml
- Kumkwat pokrojony w grube plasterki 10szt.
Sposób przygotowania
-
1W malakserze lub Termomiksie miksujemy kolendrę, startą skórkę limonki, czosnek, kapary, pokrojone drobno papryczki chili (bez pestek), sos rybny, cukier trzcinowy, olej rzepakowy i WINIARY Bulion warzywny odpowiedni dla wegetarian. Uwaga! Przygotowana marynata powinna być intensywnie zielona.
-
2Uzyskaną marynatę dzielimy tak, aby 1/3 objętości odłożyć, a pozostałą częścią natrzeć krewetki i pozostawić na 2 lub 3 godziny w lodówce.
-
3Zamarynowane wcześniej krewetki nabijamy na drewnianego floka (patyk do szaszłyków) na przemian z pokrojonym w kostkę mango (jedna porcja to trzy krewetki i dwa kawałki mango)
-
4Szaszłyki możemy smażyć na grillu, piec w piekarniku lub usmażyć na patelni.
-
5Ryż jaśminowy gotujemy w wodzie z dodatkiem WINIARY Bulionu warzywnego odpowiedniego dla wegetarian. Czas gotowania ryżu zależny jest od informacji znajdującej się na jego opakowaniu.
-
6Papryczkę czerwoną Chilli filetujemy i kroimy w cieniutkie paseczki, następnie mieszamy ją z pokrojonymi pędami bambusa i ogórkami świeżymi pokrojonymi wcześniej w długie i cienkie paski.
-
7Do sałatki przygotowujemy dresing na bazie MAGGI Sosu Sojowego, sosu Sambal Oelek, octu ryżowego, oleju sezamowego oraz rzepakowego.
-
8Sposób podania: Szaszłyki z krewetek i mango skrapiamy pozostałą marynatą, podajemy z ryżem i sałatką polaną dresingiem. Całość dekorujemy kumkwatem pokrojonym w grube plasterki i listkami świeżej kolendry