Szaszłyk z krewetek i mango

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na szaszłyk z krewetek i mango, przygotowanego na bazie WINIARY Bulionu Warzywnego. Kompozycja smaków i aromatów.

Składniki
  • Krewetki 16/20 surowe odwłoki obrane 30szt.
  • Mango 2szt.
Marynata:
  • Kolendra świeża 15-20 gałązek
  • Skórka startej limonki 5g
  • Czosnek 3 ząbki
  • Kapary 10-12szt.
  • Chilli (świeże zielone) 1szt.
  • Sos rybny 30ml
  • Cukier trzcinowy 15g
  • Olej rzepakowy 80ml
  • WINIARY Bulion warzywny odpowiedni dla wegetarian 60ml
  • Ryż jasminowy 200g
  • WINIARY Bulion warzywny odpowiedni dla wegetarian 30 g/ 500 ml wody
  • Papryczka czerwona Chili niezbyt ostra 3-4szt.
  • Pędy bambusa konserwowe 200g
  • Ogórek świeży nieobrany 250g
  • MAGGI Sos Sojowy 50ml
  • Sos Sambal Oelek 20g
  • Ocet ryżowy 20g
  • Olej sezamowy 20ml
  • Olej rzepakowy 30ml
  • Kumkwat pokrojony w grube plasterki 10szt.
Sposób przygotowania
  • 1
    W malakserze lub Termomiksie miksujemy kolendrę, startą skórkę limonki, czosnek, kapary, pokrojone drobno papryczki chili (bez pestek), sos rybny, cukier trzcinowy, olej rzepakowy i WINIARY Bulion warzywny odpowiedni dla wegetarian. Uwaga! Przygotowana marynata powinna być intensywnie zielona.
  • 2
    Uzyskaną marynatę dzielimy tak, aby 1/3 objętości odłożyć, a pozostałą częścią natrzeć krewetki i pozostawić na 2 lub 3 godziny w lodówce.
  • 3
    Zamarynowane wcześniej krewetki nabijamy na drewnianego floka (patyk do szaszłyków) na przemian z pokrojonym w kostkę mango (jedna porcja to trzy krewetki i dwa kawałki mango)
  • 4
    Szaszłyki możemy smażyć na grillu, piec w piekarniku lub usmażyć na patelni.
  • 5
    Ryż jaśminowy gotujemy w wodzie z dodatkiem WINIARY Bulionu warzywnego odpowiedniego dla wegetarian. Czas gotowania ryżu zależny jest od informacji znajdującej się na jego opakowaniu.
  • 6
    Papryczkę czerwoną Chilli filetujemy i kroimy w cieniutkie paseczki, następnie mieszamy ją z pokrojonymi pędami bambusa i ogórkami świeżymi pokrojonymi wcześniej w długie i cienkie paski.
  • 7
    Do sałatki przygotowujemy dresing na bazie MAGGI Sosu Sojowego, sosu Sambal Oelek, octu ryżowego, oleju sezamowego oraz rzepakowego.
  • 8
    Sposób podania: Szaszłyki z krewetek i mango skrapiamy pozostałą marynatą, podajemy z ryżem i sałatką polaną dresingiem. Całość dekorujemy kumkwatem pokrojonym w grube plasterki i listkami świeżej kolendry