Sandwich z kaczką confit, grillowaną cukinią i suszona śliwką
Przepis na sandwich z kaczką confit, grillowaną cukinią i suszoną śliwką z przyprawą z czarnym czosnkiem CHEF i kremowym Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.
Składniki
- Chleb żytni 20 kromek
- Udka kacze confit 5-7 szt.
- Cukinia 2-3 szt.
- Sól
- Śliwki suszone b/pestek 200g
- Wino czerwone wytrawne typu Cabernet 100ml
- Jabłka 2 szt.
- CHEF® Przyprawa w paście z czarnym czosnkiem 100 g
- WINIARY Majonez Dekoracyjny 250g
Sposób przygotowania
-
1Śliwki zalać gorącym winem i pozostawić na minimum 2-3 godziny w chłodnym miejscu, a następnie odcedzić i pokroić w spore kawałki.
-
2Pokrojone śliwki wymieszać wraz z wcześniej pokrojonym jabłkiem w julienne.
-
3Kromki pieczywa żytniego grillować z obydwu stron.
-
4Cukinię pokroić w plastry lub w długie paski o grubości 2-3 milimetrów. Pokrojoną cukinię grillować z dwóch strony, a następnie delikatnie posolić z jednej strony.
-
5Zgrillowane kromki pieczywa posmarować tylko z jednej strony CHEF® Przyprawą w paście z czarnym czosnkiem. Na tak przygotowaną kromkę nałożyć zgrillowane plastry cukinii, a następnie szarpaną kaczkę confit. Na kaczkę położyć wcześniej przygotowane śliwki i jabłko. Tak przygotowaną kromkę udekorować WINIARY Majonezem Dekoracyjnym i przykryć drugą zgrillowaną kromką.
-
6Wskazówka szefa kuchni: Pozostałe wino z marynowania śliwek pozostawić do następnej partii śliwek lub wymieszać z WINIARY Majonezem Dekoracyjnym.