Marynowany łosoś z sosem z avocado

Soczysty łosoś delikatnie marynowany w aromatycznej mieszance, podany z kremowym sosem avocado, który podkreśla doskonałość smaku. 

Składniki
  • Filet z łososia bez skóry 800 g
  • Sok z cytryny 400 ml
  • Olej 300 ml
  • Miód 40 g
  • Koperek 2-3 pęczki
  • Sól i pieprz biały mielony
  • Avocado 5 sztuk
  • Jogurt naturalny bez cukru 200 ml
  • Sos sałatkowy Winiary 20 g
  • Koperek i listki świeżej mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
  • 1
    Filety z łososia kroimy w cienkie plastry
  • 2
    Sok z cytryny mieszamy z miodem, solą i pieprzem oraz pokrojonym koperkiem
  • 3
    Uwaga! – marynata powinna być delikatnie przesolona
  • 4
    Tak przygotowaną marynatą zalewamy plastry łososia i pozostawiamy w chłodni na około 24 godzin, do momentu aż łosoś lekko „zbieleje”
  • 5
    Po tym czasie marynatę odcedzamy a łososia zalewamy olejem i pozostawiamy na minimum 12 godzin w chłodni
  • 6
    Dwie sztuki avocado kroimy w kostkę a trzy pozostałe sztuki miksujemy na jednolitą masę
  • 7
    Avocado pokrojone w kostkę skrapiamy sokiem z cytryny a do zmiksowanego avocado dodajemy jogurt oraz Sos sałatkowy Winiary i dokładnie mieszamy
  • 8
    Na płaski talerz wylewamy sos z avocado na który układamy plastry zamarynowanego łososia i posypujemy pokrojonym w kostkę avocado, dekorujemy listkami świeżych ziół