St. Jacques z sosem ziołowym i sałatką z ziół
St. Jacques z ziołowym sosem i sałatką z ziół. Do przepisu wykorzystano koncentrat fondu ze skorupiaków CHEF. Połączenie delikatnego mięsa i aromatycznego sosu.
Składniki
- St. Jacques (małże Św. Jakuba) 10 sztuk
- Tłuszcz Combiflex Thomy 60 ml
- CHEF Koncentrat fondu ze skorupiaków
- Woda mineralna niegazowana 100 ml
- Natka pietruszki 1/2 pęczka
- Oregano 1/2 pęczka
- Kolendra świeża 1/2 pęczka
- Mięta świeża kilka listków
- Sałata masłowa 3-4 liście
- Śmietanka 30% 100 ml
- Sok z limonki 50 ml
- Starta skórka z limonki
- Sól i świeżo zmielony biały pieprz
- Czerwony „kawior” z alg morskich do dekoracji
- Listki różnokolorowych świeżych ziół
Sposób przygotowania
-
1Wodę i sok z limonki wlewamy do Termomixa lub miksera i dodajemy natkę pietruszki, oregano, kolendrę i miętę oraz sałatę
-
2Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej jasnozielonej konsystencji a pod koniec miksowania dodajemy CHEF Koncentrat fondu ze skorupiaków, startą skórkę z limonki oraz dolewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
-
3Małże Św. Jakuba smażymy na bardzo gorącym Tłuszczu Combiflex Thomy z dwóch stron na złoty kolor
-
4Centralnie na płaskim talerzu wylewamy sos na który stawiamy usmażone małże Św. Jakuba
-
5Wokół sosu układamy listki świeżych ziół oraz czerwony „kawior” z alg morskich