STIR FRY z warzywami i kurczakiem
Spróbuj Stir Fry z warzywami i kurczakiem, przygotowanego z aromatycznym bulionem na bazie WINIARY Bulion Consommé w paście.
Składniki
- 300 g pokrojonego w cienkie paski filetu z piersi kurczaka
- 100 g pokrojonej w cienkie paski czerwonej papryki
- 100 g pokrojonej w cienkie paski zielonej papryki
- 100 g pokrojonej w cienkie paski żółtej papryki
- 150 g pokrojonej w cienkie paski cukinii
- 100 g grzybków shimeji
- 100 g pokrojonego w kostkę 1 cm tofu naturalnego
- 100 g pokrojonych w drobną kostkę szalotek
- 100 g konserwowych, krojonych pędów bambusa
- 150 g makaronu ryżowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 50 ml oleju arachidowego
- 15 ml Sosu Sojowego MAGGI
- 10 ml gęstego sosu sojowo-grzybowego
- 200 ml bulionu przygotowanego na bazie WINIARY Bulion Consommé w paście
- 200 ml Sosu MAGGI Thai Sweet Chili
- 2-3 ząbki startego czosnku
- 30 g startego imbiru
- 1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
- 1 limonka (sok)
Sposób przygotowania
-
1Kurczaka skrapiamy olejem sezamowym, mieszamy i odstawiamy na 10 min.
-
2Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
-
3W miseczce mieszamy Sos MAGGI Thai Sweet Chili, Sos Sojowy MAGGI, sos sojowo-grzybowy, imbir oraz posiekaną kolendrę. Całość zalewamy przygotowanym bulionem.
-
4Na bardzo rozgrzanym oleju arachidowym oraz sezamowym smażymy kurczaka i przekładamy go do innego naczynia.
-
5Następnie na tej samej patelni smażymy warzywa w kolejności: czosnek, szalotka, papryka, cukinia, grzybki shimeji, pędy bambusa.
-
6Dodajemy wcześniej przesmażonego kurczaka, tofu oraz makaron. Całość podlewamy przygotowanym wcześniej sosem, mieszamy i zagotowujemy.
-
7W głębokim talerzu podajemy danie okraszone świeżą kolendrą oraz sokiem z limonki.