STIR FRY z warzywami i kurczakiem

Spróbuj Stir Fry z warzywami i kurczakiem, przygotowanego z aromatycznym bulionem na bazie WINIARY Bulion Consommé w paście.

Składniki
  • 300 g pokrojonego w cienkie paski filetu z piersi kurczaka
  • 100 g pokrojonej w cienkie paski czerwonej papryki
  • 100 g pokrojonej w cienkie paski zielonej papryki
  • 100 g pokrojonej w cienkie paski żółtej papryki
  • 150 g pokrojonej w cienkie paski cukinii
  • 100 g grzybków shimeji
  • 100 g pokrojonego w kostkę 1 cm tofu naturalnego
  • 100 g pokrojonych w drobną kostkę szalotek
  • 100 g konserwowych, krojonych pędów bambusa
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 50 ml oleju arachidowego
  • 15 ml Sosu Sojowego MAGGI
  • 10 ml gęstego sosu sojowo-grzybowego
  • 200 ml bulionu przygotowanego na bazie WINIARY Bulion Consommé w paście
  • 200 ml Sosu MAGGI Thai Sweet Chili
  • 2-3 ząbki startego czosnku
  • 30 g startego imbiru
  • 1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
  • 1 limonka (sok)
Sposób przygotowania
  • 1
    Kurczaka skrapiamy olejem sezamowym, mieszamy i odstawiamy na 10 min.
  • 2
    Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 3
    W miseczce mieszamy Sos MAGGI Thai Sweet Chili, Sos Sojowy MAGGI, sos sojowo-grzybowy, imbir oraz posiekaną kolendrę. Całość zalewamy przygotowanym bulionem.
  • 4
    Na bardzo rozgrzanym oleju arachidowym oraz sezamowym smażymy kurczaka i przekładamy go do innego naczynia.
  • 5
    Następnie na tej samej patelni smażymy warzywa w kolejności: czosnek, szalotka, papryka, cukinia, grzybki shimeji, pędy bambusa.
  • 6
    Dodajemy wcześniej przesmażonego kurczaka, tofu oraz makaron. Całość podlewamy przygotowanym wcześniej sosem, mieszamy i zagotowujemy.
  • 7
    W głębokim talerzu podajemy danie okraszone świeżą kolendrą oraz sokiem z limonki.