Dip z pieczoną papryką i ogórkami
Receptura na 10 porcji po 100 g
Składniki
- Czosnek 2-3 ząbki
- Ogórki konserwowe 200 g
- Natka pietruszki 50 g
- Olej sezamowy 30 ml
- WINIARY Ketchup 500 g
- Papryka żółta (świeża) 250 g
- Tabasco (kilka kropel)
- Kolendra 50 g
- Sól i pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania
-
1Umytą i nieobraną paprykę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190ºC do momentu mocnego zrumienienia się skórki.
-
2Po przestudzeniu upieczoną paprykę obieramy ze skóry i filetujemy
-
3Tak przygotowaną paprykę kroimy w drobną kostkę
-
4Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę i odciskamy z nadmiaru octu.
-
5Ząbki czosnku obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
-
6Przygotowane składniki mieszamy w misce z Ketchupem WINIARY oraz olejem sezamowym.
-
7Dip doprawiamy Tabasco i ewentualnie solą i pieprzem.
-
8Na koniec dodajemy posiekaną wcześniej kolendrę i natkę pietruszki.
-
9Dip z pieczoną papryką i ogórkami świetnie sprawdzi się do dań z grilla, owoców morza oraz ryb.