Smażony filet z łososia w sosie ze szczawiem i cukinia saute
Przepis na smażony filet z łososia w aromatycznym sosie ze szczawiem i cukinią sauté, wzbogacony o aromatyczny smak dzięki Fondowi rybnemu w paście CHEF.
Składniki
- Filet z łososia bez skóry 1700 g
- Tłuszcz Combiflex Thomy 80 ml
- Sól i świeżo zmielony biały pieprz
- Śmietanka 30% 500 ml
- Szczaw konserwowy krojony 100 g
- CHEF Fond rybny w paście
- Wino białe typu chardonnay 100 ml
- Szalotki 1 sztuka
- Masło 40 g
- Sok z cytryny 50 ml
- Sól i biały pieprz świeżo zmielony
- Cukinia 5 sztuk
- Marchew 2 sztuki
- Tłuszcz Combiflex Thomy 60 ml
- Sól
Sposób przygotowania
-
1Drobno pokrojone szalotki szklimy na połowie masła po czym wlewamy białe wino i gotujemy aby odparować przynajmniej połowę objętości
-
2Do odparowanego wina wlewamy śmietankę i dodajemy CHEF Fond rybny w paście oraz sok z cytryny
-
3Całość zagotowujemy, pamiętając aby co pewien czas dokładnie wymieszać a na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz „podnosimy” sos przez dodanie masła
-
4Filet z łososia kroimy na porcje i po posoleniu oraz posypaniu pieprzem smażymy na rozgrzanym Tłuszczu Combiflex Thomy
-
5Obraną cukinię i marchewkę kroimy wzdłuż w bardzo cienkie i długie plastry a następnie tuż przed podaniem przesmażamy na Tłuszczu Combiflex Thomy po czym solimy
-
6Na płaskim talerzu układamy usmażony filet z łososia a wokół wylewamy sos szczawiowy i układamy przesmażoną cukinię oraz marchew