Panini z grillowanymi kalmarami
Panini z grillowanymi kalmarami z wykorzystaniem Ketchupu WINIARY. Połączenie kalmara i wyrazistego ketchupu zachwyci Twoich gości.
Składniki
- 200 g kalmarów
Marynata do kalmarów:
- 30 ml oleju
- 1 ząbek czosnku
- ½ małej papryczki chilli
- Kolendra (posiekana)
- Sól
- Pieprz
Salsa z pieczonej papryki:
- 1 szt. dużej czerwonej papryki
- Sok z limonki
- 20 g oliwy z oliwek
- 20 g szalotki (pokrojonej w Brunoise)
- 50 g Ketchupu WINIARY
- Sól
- Pieprz
- Świeża bazylia tajska
Sos miodowo-musztardowy:
- 30 g musztardy WINIARY
- 30 g miodu
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania
-
1Oczyszczone kalmary zamarynować w wyżej wymienionych składnikach przez około 1 godzinę.
-
2Następnie usmażyć je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej przez około 2-3 minuty z każdej strony.
-
3Salsa z pieczonej papryki:
-
4Paprykę owinąć w folię aluminiową, upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez około 15-20 minut. Po ostygnięciu oczyścić ze skóry i pestek, a nastąpienie pokroić w drobną kostkę. Na koniec dodać resztę składników i doprawić solą i pieprzem do smaku.
-
5Sos miodowo-musztardowy:
-
6Wszystkie składniki łączymy do uzyskania jednolitego smaku.