Panini z grillowanymi kalmarami

Panini z grillowanymi kalmarami z wykorzystaniem Ketchupu WINIARY. Połączenie kalmara i wyrazistego ketchupu zachwyci Twoich gości.

Składniki
  • 200 g kalmarów
Marynata do kalmarów:
  • 30 ml oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ małej papryczki chilli
  • Kolendra (posiekana)
  • Sól
  • Pieprz
Salsa z pieczonej papryki:
  • 1 szt. dużej czerwonej papryki
  • Sok z limonki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 20 g szalotki (pokrojonej w Brunoise)
  • 50 g Ketchupu WINIARY
  • Sól
  • Pieprz
  • Świeża bazylia tajska
Sos miodowo-musztardowy:
  • 30 g musztardy WINIARY
  • 30 g miodu
  • Sól
  • Pieprz
Sposób przygotowania
  • 1
    Oczyszczone kalmary zamarynować w wyżej wymienionych składnikach przez około 1 godzinę.
  • 2
    Następnie usmażyć je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej przez około 2-3 minuty z każdej strony.
  • 3
    Salsa z pieczonej papryki:
  • 4
    Paprykę owinąć w folię aluminiową, upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez około 15-20 minut. Po ostygnięciu oczyścić ze skóry i pestek, a nastąpienie pokroić w drobną kostkę. Na koniec dodać resztę składników i doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 5
    Sos miodowo-musztardowy:
  • 6
    Wszystkie składniki łączymy do uzyskania jednolitego smaku.