Sałata na sposób Lyoński
Przepis znajdziesz w Akademii Kulinarnej (wydanie kwiecień 2018). Receptura na 4 porcje
Składniki
- Mieszanka sałat 120 g
- Boczek wędzony b/ż 100 g
- Marchew 60 g
- Cebula 60 g
- Papryka czerwona pokrojona w drobną kostkę ¼ sztuki
- Szczypiorek ¼ pęczka
- Ocet winny 80 ml
- Jajka kurze 4 sztuki
- Bagietka ¼ sztuki
- Tłuszcz THOMY Combiflex 60 ml
- WINIARY Sos Sałatkowy Uniwersalny 30 g
- Woda
- Olej
Sposób przygotowania
-
1Umytą i osuszoną mieszankę sałat porwij i wymieszaj z obraną marchewką pokrojoną w cienkie „zapałki” i sparzoną na chrupiąco.
-
2WINIARY Sos Sałatkowy Uniwersalny wymieszaj z wodą (12 łyżek) i olejem rzepakowym (6 łyżek). Boczek wędzony pokrój w słupki, zblanszuj a po odcedzeniu przesmaż razem z drobno pokrojoną w kostkę cebulą.
-
3Na koniec deglasuj octem winnym (skrop suto octem podczas smażenia). Do patelni z wrzącą, lekko posoloną wodą włóż stalowy ring do którego wybij jajko.
-
4Po ścięciu się białka jajko wyjmij na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru wody.
-
5Sposób podania: Mieszankę sałat wymieszaną z marchewką i sosem sałatkowym przełóż na talerz.
-
6Sałatę posyp boczkiem z cebulką, a na wierzch przełóż jajko, które posyp pokrojoną drobno czerwoną papryką oraz krutonami z bagietki przesmażonymi na tłuszczu THOMY Combiflex.