Panierowane jajka przepiórcze pochés z sosem grzybowym

Panierowane jajka przepiórcze poché z sosem grzybowym. Zainspiruj się kulinarnymi pomysłami na naszej stronie, aby przygotować wyjątkowe dania.

Składniki
  • Jajka przepiórcze 30 sztuk
  • Mąka pszenna 80 g
  • Jajka kurze 3 sztuki
  • Bułka tarta 100 g
  • Tłuszcz Combiflex Thomy 100 ml
  • Sól
  • Cebula 60 g
  • Borowiki świeże lub mrożone 250 g
  • Kurki świeże lub mrożone 250 g
  • Pieczarki 250 g (można zastąpić boczniakami)
  • Tłuszcz Combiflex Thomy 60 ml
  • Śmietanka 30% 500 ml
  • Bulion grzybowy Winiary 30 g
  • Porto czerwone 60 ml
  • Listki świeżego tymianku
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Cukinia mini lub bardzo cienka 150-200 g
  • Tłuszcz Combiflex Thomy 40 ml
  • Sól
Sposób przygotowania
  • 1
    Borowiki i pieczarki kroimy w tzw. „czosnek” a cebulę w kostkę
  • 2
    Pokrojoną cebulę szklimy na Tłuszczu Combiflex Thomy i po chwili dodajemy borowiki, pieczarki i kurki
  • 3
    Całość smażymy nie dłużej jak 1 minutę a następnie wlewamy porto i po kolejnej minucie duszenia dorzucamy listki świeżego tymianku, wlewamy śmietankę i dodajemy Bulion grzybowy Winiary
  • 4
    Mini cukinię kroimy na ukośne plastry o grubości minimum 1 centymetra i smażymy z dwóch stron na Tłuszczu Combiflex Thomy
  • 5
    Jajka przepiórcze wybijamy do wrzącego i lekko osolonego wrzątku
  • 6
    Gotujemy około 2 minut a po wyjęciu delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym
  • 7
    Jajka oprószamy mąką po czym przekładamy do rozmąconych jajek a następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor w Tłuszczu Combiflex Thomy
  • 8
    Do małych miseczek nakładamy grzybki w śmietance na które stawiamy usmażone plastry cukinii a na cukinię ustawiamy panierowane jajka przepiórcze