Panierowane jajka przepiórcze pochés z sosem grzybowym
Panierowane jajka przepiórcze poché z sosem grzybowym. Zainspiruj się kulinarnymi pomysłami na naszej stronie, aby przygotować wyjątkowe dania.
Składniki
- Jajka przepiórcze 30 sztuk
- Mąka pszenna 80 g
- Jajka kurze 3 sztuki
- Bułka tarta 100 g
- Tłuszcz Combiflex Thomy 100 ml
- Sól
- Cebula 60 g
- Borowiki świeże lub mrożone 250 g
- Kurki świeże lub mrożone 250 g
- Pieczarki 250 g (można zastąpić boczniakami)
- Tłuszcz Combiflex Thomy 60 ml
- Śmietanka 30% 500 ml
- Bulion grzybowy Winiary 30 g
- Porto czerwone 60 ml
- Listki świeżego tymianku
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Cukinia mini lub bardzo cienka 150-200 g
- Tłuszcz Combiflex Thomy 40 ml
- Sól
Sposób przygotowania
-
1Borowiki i pieczarki kroimy w tzw. „czosnek” a cebulę w kostkę
-
2Pokrojoną cebulę szklimy na Tłuszczu Combiflex Thomy i po chwili dodajemy borowiki, pieczarki i kurki
-
3Całość smażymy nie dłużej jak 1 minutę a następnie wlewamy porto i po kolejnej minucie duszenia dorzucamy listki świeżego tymianku, wlewamy śmietankę i dodajemy Bulion grzybowy Winiary
-
4Mini cukinię kroimy na ukośne plastry o grubości minimum 1 centymetra i smażymy z dwóch stron na Tłuszczu Combiflex Thomy
-
5Jajka przepiórcze wybijamy do wrzącego i lekko osolonego wrzątku
-
6Gotujemy około 2 minut a po wyjęciu delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym
-
7Jajka oprószamy mąką po czym przekładamy do rozmąconych jajek a następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor w Tłuszczu Combiflex Thomy
-
8Do małych miseczek nakładamy grzybki w śmietance na które stawiamy usmażone plastry cukinii a na cukinię ustawiamy panierowane jajka przepiórcze