Marynowany łosoś z winno ziołową śmietanką

Marynowany łosoś z winno-ziołową śmietanką to wyjątkowa propozycja, która doskonale wpisuje się w potrzeby restauracji, hoteli oraz firm cateringowych, szukających dań łączących delikatność ryby z wyrazistym smakiem świeżych ziół. To lekkie i eleganckie danie idealnie sprawdzi się jako przystawka lub element menu lunchowego, podkreślając wysoką jakość oferowanych produktów. 

Marynowanie łososia pozwala zachować jego soczystość oraz naturalną strukturę mięsa, a jednocześnie wzbogaca je o aromatyczne nuty użytych przypraw i ziół. Ziołowa śmietanka, przygotowana na bazie świeżych ziół, takich jak koperek, szczypiorek czy pietruszka, nadaje potrawie kremowej konsystencji i wyrazistego smaku, który doskonale współgra z rybą. 

Dzięki uniwersalności składników, marynowanego łososia można podawać zarówno na zimno, jak i lekko schłodzonego, serwując go na chrupiącym pieczywie, z dodatkiem sałatek lub pieczonych warzyw. To rozwiązanie, które przyciąga klientów poszukujących zdrowych, smacznych i estetycznie podanych dań. 

Wprowadzenie tego dania do oferty to świetny sposób na urozmaicenie menu i podniesienie jego prestiżu, odpowiadając na rosnące zainteresowanie kuchnią opartą na produktach wysokiej jakości i naturalnych składnikach. 

Składniki
  • Filet z łososia bez skóry 1000 g
  • Sok z cytryny 150 ml
  • Olej 100 ml
  • Oliwa z oliwek extra vergin 50 ml
  • Miód 40 g
  • Sól morska ok. 20 g
  • Koperek świeży – łodyżki 1 pęczek
  • Śmietanka 30% 700 ml
  • Sok z cytryny 50 ml
  • Wino białe wytrawne typu chardonnay 100 ml
  • Koncentrat drobiowy CHEF 20 g
  • Koperek świeży bez łodyżek 1/2 pęczka
  • Natka pietruszki 1/4 pęczka
  • Bazylia świeża listki 1/2 pęczka
  • Sól morska i świeżo zmielony biały pieprz
  • Do posypania gruboziarnista różowa sól himalajska
  • „Piórka” świeżego koperku do dekoracji
  • Fileciki z cytryny do dekoracji 20 sztuk
Sposób przygotowania
  • 1
    Sok z cytryny łączymy z olejem i oliwą z oliwek oraz miodem i solą
  • 2
    Filet z łososia posypujemy drobno pokrojonymi łodyżkami świeżego koperku i polewamy marynatą z cytryny i oleju
  • 3
    Naczynie z łososiem owijamy folią plastikową i pozostawiamy w chłodni na około 48 godzin, pamiętając aby w ciągu dnia przynajmniej dwa razy obrócić
  • 4
    Do rondelka wlewamy sok z cytryny i wino a następnie gotujemy do momentu odparowania o połowę objętości
  • 5
    Do odparowanego wina z sokiem z cytryny wlewamy śmietankę i dokładamy Koncentrat drobiowy CHEF, gotujemy na „wolnym ogniu” do momentu uzyskania konsystencji sosu
  • 6
    Ciepły sos „podbijamy” trzepaczką rózgową aby nadać mu puszystości po czym dodajemy drobno pokrojone świeże zioła
  • 7
    Na płaskim talerzu układamy pokrojonego w plastry zamarynowanego łososia a obok wylewamy sos
  • 8
    Łososia posypujemy gruboziarnistą solą oraz układamy na wierzchu fileciki z cytryny i „piórka” świeżego koperku