Małże św. Jakuba w pomidorowo-bazyliowym sosie i z warzywnym omletem

Przepis na małże św. Jakuba w sosie pomidorowo-bazyliowym podane z delikatnym warzywnym omletem. 

Składniki
  • MAGGI Pulpa pomidorowa 400 g
  • Małże św. Jakuba 30 szt.
  • Oliwa z oliwek pomace 80 m
  • Masło 80 g
  • Szalotki 4-5 szt.
  • Ząbki czosnku 2-3 szt
  • Wywar rybny na białym winie 70 ml
  • Duży pęczek bazylii świeżej 1 szt
  • Jaja 4 szt.
  • Papryki czerwone świeże 2 szt.
  • Duży bakłażan 1 szt.
  • Duża cukinia 1 szt.
  • Szparagi zielone, sparzone 30 szt.
  • Sól, pieprz
  • Kiełki i świeże zioła (do dekoracji)
Sposób przygotowania
  • 1
    Sos: Drobno pokrojone szalotki zeszklij na oliwie z oliwek i odrobinie masła, po czym dodaj drobno pokrojone ząbki czosnku. Do szalotek oraz czosnku dodaj MAGGI Pulpę pomidorową oraz wywar rybny na białym winie i duś na „wolnym ogniu” około 2 minut. Pod koniec duszenia dodaj pokrojoną drobno bazylię oraz dopraw solą i pieprzem. Gotowy sos „podnieść na maśle” (do gorącego sosu dodaj kawałek miękkiego masła i mieszaj łyżką do całkowitego rozpuszczenia).
  • 2
    Omlet z warzywami: Na rozgrzanym oleju z masłem zeszklij pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną, bakłażana i cukinię i dopraw solą oraz pieprzem. Na tak przygotowane warzywa wlej roztrzepane widelcem jaja i smaż nie przewracając omleta. Gdy omlet z jednej strony jest już usmażony, wstaw go razem z patelnią do rozgrzanej „salamandry” lub do piekarnika, aby wierzchnia warstwa została ścięta. Usmażony omlet zwiń w rulon i pokrój w grube plastry.
  • 3
    Małże Świętego Jakuba: Umyte i osuszone małże Świętego Jakuba posól i posyp pieprzem. Smaż na bardzo gęstej oliwie z oliwek. Smaż na bardzo gorącej oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia, gdy małże świętego Jakuba zrumienią się, dodaj odrobinę masła.
  • 4
    Sposób podania: Na płaskim talerzu centralnie wylej sos pomidorowy, ustaw na nim gruby plaster rulonu z omleta, a obok połóż usmażone małże świętego Jakuba. Całość udekoruj sparzonymi w lekko osolonej wodzie zielonymi szparagami oraz kiełkami i listkami świeżych ziół.