Łosoś z ryżem i Pak Choi

  • Liczba porcji
    4

Odkryj przepis na danie z łososiem, ryżem i pak choi, przygotowane na bazie aromatycznego Bulionu Consommé WINIARY. Wyjątkowe połączenie smaków i aromatów.

Składniki
  • 300 g filetu z łososia
  • 1 szt. kapusty Pak Choi
  • 1 szt. papryki czerwonej
  • 1 szt. papryki żółtej
  • 150 g surowego brązowego ryżu
  • 100 g drobno posiekanej szalotki
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 10 g Bulionu Consommé WINIARY
  • 500 ml wody
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 100 ml Sosu Sojowyego MAGGI
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szt. limonki (sok + starta skórka z 1 szt.)
  • ½ szt. drobno posiekanej papryczki chilli
Sposób przygotowania
  • 1
    Do miseczki wlewamy Sos Sojowy MAGGI, olej sezamowy, miód, sok i otartą skórkę z 1 limonki i papryczkę chilli. Łososia marynujemy w powstałej zalewie przez 20 min. Następnie wyciągamy i osuszamy filet. Obsmażamy go na patelni z każdej strony, w międzyczasie podlewając marynatą.
  • 2
    Paprykę czerwoną i żółtą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy do uzyskania brązowo-czarnej skórki. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę. Kroimy w 0,5 cm kostkę i skrapiamy sokiem z limonki.
  • 3
    Bulion Consommé WINIARY rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody. Szalotkę i czosnek przesmażamy, dodajemy ryż oraz bulion. Gotujemy do miękkości, po czym całość mieszamy z przygotowaną papryką oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
  • 4
    Usmażonego łososia podajemy z ryżem oraz kapustą Pak Choi (zblanszowaną lub podaną na surowo wg uznania) skropioną Sosem Sojowym MAGGI.