Łosoś z ryżem i Pak Choi
Odkryj przepis na danie z łososiem, ryżem i pak choi, przygotowane na bazie aromatycznego Bulionu Consommé WINIARY. Wyjątkowe połączenie smaków i aromatów.
Składniki
- 300 g filetu z łososia
- 1 szt. kapusty Pak Choi
- 1 szt. papryki czerwonej
- 1 szt. papryki żółtej
- 150 g surowego brązowego ryżu
- 100 g drobno posiekanej szalotki
- ½ pęczka natki pietruszki
- 10 g Bulionu Consommé WINIARY
- 500 ml wody
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 100 ml Sosu Sojowyego MAGGI
- 2 łyżki miodu
- 2 szt. limonki (sok + starta skórka z 1 szt.)
- ½ szt. drobno posiekanej papryczki chilli
Sposób przygotowania
-
1Do miseczki wlewamy Sos Sojowy MAGGI, olej sezamowy, miód, sok i otartą skórkę z 1 limonki i papryczkę chilli. Łososia marynujemy w powstałej zalewie przez 20 min. Następnie wyciągamy i osuszamy filet. Obsmażamy go na patelni z każdej strony, w międzyczasie podlewając marynatą.
-
2Paprykę czerwoną i żółtą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy do uzyskania brązowo-czarnej skórki. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę. Kroimy w 0,5 cm kostkę i skrapiamy sokiem z limonki.
-
3Bulion Consommé WINIARY rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody. Szalotkę i czosnek przesmażamy, dodajemy ryż oraz bulion. Gotujemy do miękkości, po czym całość mieszamy z przygotowaną papryką oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
-
4Usmażonego łososia podajemy z ryżem oraz kapustą Pak Choi (zblanszowaną lub podaną na surowo wg uznania) skropioną Sosem Sojowym MAGGI.