Filet z Labraksa na chrupiąco w sosie z dodatkiem białego wina
Wypróbuj przepis na soczysty filet z labraksa, przygotowany na chrupiąco w sosie z dodatkiem białego wina. Intensywny smaki dzięki Fondowi rybnemu w paście CHEF.
Składniki
- Labraks cały patroszony 2 sztuki
- Tłuszcz THOMY Combiflex 100 ml
- Sól i świeżo zmielony biały pieprz
- Ziemniak 1 bardzo duża sztuka
- Szalotka 1 sztuka
- Marchew ½ małej sztuki
- Bouqet garni
- seler naciowy, por, tymianek, listek laurowy, natka pietruszki 1 mała sztuka
- Wino białe wytrawne typu Chardonnay 80 ml
- Fond rybny w paście CHEF 40 g
- Masło 40 g
- Kapusta włoska 400 g
- Pomidory filetowane 80 g
Sposób przygotowania
-
1Labraksa filetujemy – (odcinany łeb ryby podcinając nożem za skrzelami pod skosem z każdej strony, następnie wzdłuż kręgosłupa zaczynającod łba ścinamy filety ze skórą z jednej a następnie z drugiej strony, po czym ścinamy skórę zaczynając od ogona trzymając nóż pod kątem 45º). Filety z ryby kroimy na małe porcje i „parzymy” Tłuszczem THOMY Combiflex po czym solimy i posypujemy białym pieprzem następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
-
2Każdą przesmażoną na „biało: porcję zawijamy w bardzo cienkie plastry surowego ziemniaka pokrojone na maszynie.
-
3Tak przygotowaną rybę smażymy na patelni w niewielkiej ilości Tłuszczu THOMY Combiflex tak, aby z każdej strony zrumienić skorupkę z ziemniaka.
-
4Po usmażeniu całość przyprawić z zewnątrz i lekko posypać świeżym tymiankiem.
-
5Kapustę włoską kroimy w kwadrat o bokach nie większych jak 2 centymetry, po czym przesmażamy na Tłuszczu THOMY Combiflex.
-
6Pod koniec smażenia kapustę doprawiamy odrobiną soli i białego pieprzu.
-
7Drobno pokrojone szalotki szklimy na maśle, po czym dodajemy pokrojoną w dowolny sposób marchewkę oraz bouqet garni i ości ryby z filetowania.
-
8Całość podlewamy białym winem i gotujemy do odparowania o połowę objętości, a następne uzupełniamy wodą do wysokości ości oraz dodajemy Fond rybny w paście CHEF.
-
9Gotujemy nie dłużej jak 20 minut.
-
10Wywar rybny po odcedzeniu wlewamy do kapusty i dusimy do miękkości.
-
11Na talerzu lub w miseczkach układamy kapustę z sosem, na którą kładziemy rybę zawiniętą w chrupiące ziemniaki.
-
12Posypujemy filetowanymi pomidorami pokrojonymi w kostkę i dekorujemy gałązkami świeżych ziół.