Kapuśniak z wędzoną piersią kaczki i grochem oraz jabłkiem

  • Liczba porcji
    10

Skorzystaj z przepisu na kapuśniak z wędzoną pierśią kaczki, grochem i jabłkiem, przygotowany na bazie WINIARY Bulionu drobiowego.

Składniki
  • WINIARY Bulion drobiowy na bazie wolno gotowanego wywaru 100 g/2000 ml wody
  • Kapusta kiszona 800g
  • Cebula 50g
  • Tłuszcz THOMY Combiflex 60ml
  • Groch cały 100g
  • Mały filet z kaczki ze skórą 5 szt.
  • Duże jabłko 1 szt.
  • Zapieczone kromki pieczywa
  • Koperek i świeży majeranek
  • Sól i pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania
  • 1
    Kapustę kiszoną płuczemy 2-3 razy wrzątkiem i po odciśnięciu oraz pokrojeniu przesmażamy na tłuszczu THOMY Combiflex z zeszkloną drobno pokrojoną cebulą.
  • 2
    Namoczony groch gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
  • 3
    Filet z kaczki po nacięciu skóry i po doprawieniu solą oraz posypaniu pieprzem przesmażamy na odrobinie tłuszczu THOMY Combiflex tak, aby z jednej i drugiej strony kaczka była rumiana, a w środku surowa.
  • 4
    Przesmażoną pierś z kaczki zalewamy gorącym bulionem przygotowanym z WINIARY Bulion drobiowy na bazie wolno gotowanego wywaru i wody. Następnie całość gotujemy „na wolnym ogniu” nie dłużej niż 2-3 minuty.
  • 5
    Sparzoną kaczkę, lekko różową w środku, kroimy w cienkie plastry.
  • 6
    Do bulionu po sparzeniu kaczki dodajemy kapustę oraz groch i po zagotowaniu doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • 7
    Tuż przed podaniem dodajemy do kapuśniaku pokrojone w kostkę i podpieczone jabłka.
  • 8
    Do gorącego kapuśniaku dodajemy cienko pokrojone plasterki kaczki, a całość posypujemy świeżymi ziołami