Kapuśniak z wędzoną piersią kaczki i grochem oraz jabłkiem
Skorzystaj z przepisu na kapuśniak z wędzoną pierśią kaczki, grochem i jabłkiem, przygotowany na bazie WINIARY Bulionu drobiowego.
Składniki
- WINIARY Bulion drobiowy na bazie wolno gotowanego wywaru 100 g/2000 ml wody
- Kapusta kiszona 800g
- Cebula 50g
- Tłuszcz THOMY Combiflex 60ml
- Groch cały 100g
- Mały filet z kaczki ze skórą 5 szt.
- Duże jabłko 1 szt.
- Zapieczone kromki pieczywa
- Koperek i świeży majeranek
- Sól i pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania
-
1Kapustę kiszoną płuczemy 2-3 razy wrzątkiem i po odciśnięciu oraz pokrojeniu przesmażamy na tłuszczu THOMY Combiflex z zeszkloną drobno pokrojoną cebulą.
-
2Namoczony groch gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
-
3Filet z kaczki po nacięciu skóry i po doprawieniu solą oraz posypaniu pieprzem przesmażamy na odrobinie tłuszczu THOMY Combiflex tak, aby z jednej i drugiej strony kaczka była rumiana, a w środku surowa.
-
4Przesmażoną pierś z kaczki zalewamy gorącym bulionem przygotowanym z WINIARY Bulion drobiowy na bazie wolno gotowanego wywaru i wody. Następnie całość gotujemy „na wolnym ogniu” nie dłużej niż 2-3 minuty.
-
5Sparzoną kaczkę, lekko różową w środku, kroimy w cienkie plastry.
-
6Do bulionu po sparzeniu kaczki dodajemy kapustę oraz groch i po zagotowaniu doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
-
7Tuż przed podaniem dodajemy do kapuśniaku pokrojone w kostkę i podpieczone jabłka.
-
8Do gorącego kapuśniaku dodajemy cienko pokrojone plasterki kaczki, a całość posypujemy świeżymi ziołami