Homar z kurkami w cieście francuskim
Przepis na Homara z kurkami w cieście francuskim z wykorzystaniem produktów marki CHEF.
Składniki
- Homar sparzony 5 sztuk
- Masło 80 g
- Szpinak 500 g
- Tłuszcz THOMY Combiflex 20 ml
- Sól i świeżo zmielony biały pieprz
- Kurki 500 g
- Szalotki pokrojone w drobną kostkę 30 g
- Tłuszcz THOMY Combiflex 20 ml
- Pomidory bez skórki i pestek 200 g
- Szczypiorek ½ pęczka
- Sól i świeżo zmielony biały pieprz
- Vol au vant o średnicy minimum 7-8 cm. 10 sztuk
- Szalotki pokrojone w drobną kostkę 15 g
- Masło 20 g
- CHEF Fond w płynie ze skorupiaków 500 ml
- Śmietanka 30% 60 ml
- Zasmażka przygotowana na maśle 10 g
- CHEF Signature Redukcja białego wina w paście 20 g
- Sól i świeżo zmielony biały pieprz
Sposób przygotowania
-
1Sposób przygotowania szpinaku: Na gorącym tłuszczu THOMY Combiflex przesmażamy szpinak, po zmniejszeniu jego objętości doprawiamy całość solą oraz pieprzem.
-
2Sposób przygotowania dodatków: Z pomidorów po sparzeniu zdejmujemy skórkę, przekrajamy w poprzek i wydrążamy z pestek.
-
3Miąższ kroimy w kostkę o bokach 0,5 cm i mieszamy z pokrojonym niezbyt drobno szczypiorkiem.
-
4Pokrojone w drobną kostkę szalotki szklimy na rozgrzanym tłuszczu THOMY Combiflex, a następnie dodajemy umyte i osuszone kurki.
-
5Do kurek z szalotkami dodajemy pomidory ze szczypiorkiem.
-
6Sposób przygotowania sosu: Drobno pokrojone szalotki szklimy na maśle, wlewamy CHEF Fond w płynie ze skorupiaków i po zagotowaniu dodajemy śmietankę, a następnie zagęszczamy zasmażką.
-
7Przygotowany sos doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie dodajemy CHEF Signature Redukcję Białego Wina w paście, a po zagotowaniu całość cedzimy przez stalowe gęste sitko.
-
8Do tak przygotowanego sosu dodajemy przesmażone kurki oraz pomidory wraz ze szczypiorkiem.
-
9Sposób podania: Do vol au vant nakładamy gorący szpinak, na który układamy pokrojone mięso z homara zagrzane w ciepłym maśle. Homara polewamy sosem z kurkami i pomidorami. Całość dekorujemy świeżymi ziołami i warzywami.