Tort KITKAT®
Wypróbuj przepis na tort o kultowym smaku, z chrupiącymi kawałkami wafla, dzięki wykorzystaniu KITKAT® Spread. To czekoladowa, słodka propozycja, która z pewnością przypadnie wielu smakoszom do gustu!
Składniki
KREM
- 380 g KITKAT® Spread
- 3800 g kajmaku
CIASTO
- 260 g mocno gorzkiej czekolady
- 260 g masła
- 170 g mąki
- 70 g kakao
- 280 ml mleka
- 4 jajka
- 265 g brązowego cukru
- 15 ml mocnego alkoholu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
DEKOR
- 44 paluszki waflowe w mlecznej czekoladzie KITKAT® 4 Finger
- 500 g truskawek
Sposób przygotowania
-
1CIASTO: Rozgrzej piekarnik konwekcyjny do temperatury 145°C z najmniejszym wiatrakiem (piekarnik domowy do 160° z funkcją góra/dół). Trzy tortownice o jednakowej średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia na dnie, a boki posmaruj grubą warstwą masła. Do garnka wlej mleko, dodaj masło i podgrzej do rozpuszczenia się masła. Dodaj pokruszoną czekoladę i wymieszaj rózgą, aż do uzyskania gładkiego sosu. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiej, aby pozbyć się grudek. Do garnka z sosem czekoladowym dodaj jajka i dokładnie połącz. Masę wymieszaj z resztą składników. Tak przygotowane ciasto wyłóż do 3 wcześniej przygotowanych foremek. Piecz do suchego patyczka (ok. 30 minut).
-
2NADZIENIE: Kajmak przełóż do miski, roztrzep rózgą kuchenną, aby nie było grudek. Dodaj KITKAT® Spread i wymieszaj do uzyskania jednolitego kremu. Pozostaw w temperaturze pokojowej do czasu przekładania tortu.
-
3ZŁOŻENIE TORTU: Wystudzone blaty czekoladowego ciasta wytnij nożem z formy. Formę do pieczenia o średnicy 25 cm wyłóż czystym papierem do pieczenia. Wokół formy ułóż pionowo paluszki KITKAT, pomiędzy batonikami. Ułóż pierwszą warstwę ciasta. Na całym cieście rozsmaruj równomiernie 1/3 kremu tak, aby batoniki dobrze przylegały i przykleiły się do ciasta. Czynność powtórz dwukrotnie.
-
4DEKOR: Wierzch tortu udekoruj pokrojonymi w ćwiartki truskawkami.
Po przygotowaniu najlepiej zostawić tort do schłodzenia na 12h.