Mus waniliowo - kawowy z gąbką biszkoptową
Przepis na Mus waniliowo - kawowy z gąbką biszkoptową z wykorzystaniem NESTLÉ® Docello™ Musu o smaku waniliowym.
Składniki
MUS WANILIOWO - KAWOWY
- 120 g NESTLÉ® Docello™ Mus o smaku waniliowym
- 250 ml śmietanki 30%
- 150 ml mleka 3,2%
- 6 g kawy NESCAFÉ® Classic
- 40 ml gorącej wody
- 40 ml likieru Amaretto
GĄBKA BISZKOPTOWA
- 5 jajek
- 40 g mąki
- 20 g cukru
- 4 g kawy NESCAFÉ Classic
- Syfon + dwa naboje
DEKOR
- Prażone migdały
- Mikro liście
- Karmel
Sposób przygotowania
-
1MUS WANILIOWO - KAWOWY: Kawę rozpuść we wrzątku, wystudź. Do misy miksera planetarnego wlej śmietankę i mleko. Dodaj NESTLÉ® Docello™ Mus o smaku waniliowym. Ubijaj delikatnie przez 30 sekund, aby składniki się połączyły, a następnie 3 minuty na najwyższych obrotach. Dodaj rozpuszczoną kawę i likier Amaretto, ubijaj przez ok. 1 minutę. Powstałą masę przełóż do worka cukierniczego.
-
2GĄBKA BISZKOPTOWA: Do miski wbij jajka, dodaj cukier, kawę i przesianą przez sito mąkę. Całość zblenderuj na gładką masę. Przecedź przez sito, wlej do syfonu. Syfon nabij dwoma nabojami, wstaw na 1 godzinę do lodówki. W papierowym jednorazowym kubku zrób nożem w dnie delikatne nacięcia. Kubek napełnij schłodzonym ciastem z syfonu do 1/3 objętości. Wstaw do kuchenki mikrofalowej (czas 30 sekund, moc 600 W). Powstałą gąbkę odstaw do ustabilizowania i ostygnięcia.
-
3SPOSÓB PODANIA/DEKOR: Mus waniliowo - kawowy szprycuj według uznania na talerz, porcelanową miseczkę lub szklane naczynie. Gąbkę biszkoptową wytnij delikatnie z kubeczka nożykiem, rozerwij na mniejsze kawałki i udekoruj mus. Całą kompozycję możesz przyozdobić prażonymi migdałami, mikro liśćmi i karmelem w dowolnej formie.
Pamiętaj o kolejności poszczególnych czynności – najpierw przygotuj elementy, które wymagają schłodzenia.