Mus waniliowo - kawowy z gąbką biszkoptową

  • Marka
  • Czas przygotowania
    29 min
  • Liczba porcji
    10
Przepis na Mus waniliowo - kawowy z gąbką biszkoptową z wykorzystaniem NESTLÉ® Docello™ Musu o smaku waniliowym.
Składniki
MUS WANILIOWO - KAWOWY
  • 120 g NESTLÉ® Docello™ Mus o smaku waniliowym
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 6 g kawy NESCAFÉ® Classic
  • 40 ml gorącej wody
  • 40 ml likieru Amaretto
GĄBKA BISZKOPTOWA
  • 5 jajek
  • 40 g mąki
  • 20 g cukru
  • 4 g kawy NESCAFÉ Classic
  • Syfon + dwa naboje
DEKOR
  • Prażone migdały
  • Mikro liście
  • Karmel
Sposób przygotowania
  • 1
    MUS WANILIOWO - KAWOWY: Kawę rozpuść we wrzątku, wystudź. Do misy miksera planetarnego wlej śmietankę i mleko. Dodaj NESTLÉ® Docello™ Mus o smaku waniliowym. Ubijaj delikatnie przez 30 sekund, aby składniki się połączyły, a następnie 3 minuty na najwyższych obrotach. Dodaj rozpuszczoną kawę i likier Amaretto, ubijaj przez ok. 1 minutę. Powstałą masę przełóż do worka cukierniczego.
  • 2
    GĄBKA BISZKOPTOWA: Do miski wbij jajka, dodaj cukier, kawę i przesianą przez sito mąkę. Całość zblenderuj na gładką masę. Przecedź przez sito, wlej do syfonu. Syfon nabij dwoma nabojami, wstaw na 1 godzinę do lodówki. W papierowym jednorazowym kubku zrób nożem w dnie delikatne nacięcia. Kubek napełnij schłodzonym ciastem z syfonu do 1/3 objętości. Wstaw do kuchenki mikrofalowej (czas 30 sekund, moc 600 W). Powstałą gąbkę odstaw do ustabilizowania i ostygnięcia.
  • 3
    SPOSÓB PODANIA/DEKOR: Mus waniliowo - kawowy szprycuj według uznania na talerz, porcelanową miseczkę lub szklane naczynie. Gąbkę biszkoptową wytnij delikatnie z kubeczka nożykiem, rozerwij na mniejsze kawałki i udekoruj mus. Całą kompozycję możesz przyozdobić prażonymi migdałami, mikro liśćmi i karmelem w dowolnej formie.

Pamiętaj o kolejności poszczególnych czynności – najpierw przygotuj elementy, które wymagają schłodzenia.