Comber z królika faszerowany suszonymi śliwkami

Wyjątkowe połączenie smaków: Comber z królika faszerowany suszonymi śliwkami, przygotowany z wykorzystaniem aromatycznego Fondu Cielęcego w płynie CHEF.

Składniki
  • Comber z królika b/k 12 sztuk
  • Śliwki suszone b/pestek 150 g
  • Tłuszcz THOMY Combiflex 80 ml
  • Szalotka 2-3 sztuki
  • Fond Cielęcy w płynie CHEF 750 ml
  • Wino białe wytrawne typu Chardonnay 200 ml
  • Masło 60 g
  • Śliwki świeże 10 sztuk
  • Cukier lub miód 60 g
  • Brokuły 2 sztuki
  • Koperek 1 pęczek
  • Sól i pieprz biały świeżo zmielony
Sposób przygotowania
  • 1
    Combry z królika oczyścić z błon, po czym z trzy pomiędzy każde trzy sztuki ułożyć śliwki suszone i zwinąć szpagatem.
  • 2
    ak przygotowane combry posolić oraz posypać białym pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym Tłuszczu THOMY Combiflex ze wszystkich stron na lekko złoty kolor, a następnie dopiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160ºC
  • 3
    Obrane i pokrojone w drobną kostkę szalotki szklimy na odrobinie Tłuszczu THOMY Combiflex.
  • 4
    Do zeszklonych szalotek wlewamy białe wino i gotujemy, aż do momentu odparowania połowy objętości.
  • 5
    Do odparowanego wina z szalotkami dodajemy 2-3 pokrojone drobno suszone śliwki i wlewamy Fond Cielęcy w płynie CHEF.
  • 6
    Całość gotujemy, aż do momentu uzyskania konsystencji rzadkiego sosu, po czym cedzimy przez stalowe gęste sitko
  • 7
    Sos przed podaniem „podnosimy” na maśle oraz doprawiamy solą i białym pieprzem.
  • 8
    Umyte świeże śliwki dzielimy na pół i wyjmujemy pestki, a następnie kroimy w cząstki, które przesmażamy na rozgrzanym Tłuszczu THOMY Combiflex.
  • 9
    Śliwki smażymy nie dłużej jak 1-2 minuty, a pod koniec smażenia dodajemy cukier lub miód
  • 10
    Sposób podania:
  • 11
    Centralnie na płaskim dużym talerzu wylewamy sos na który układamy 2-3 porcje w poprzek ukrojonego królika.
  • 12
    W wolne miejsca kładziemy przesmażone cząstki świeżych śliwek oraz „różyczki” sparzonej brokuły.
  • 13
    Całość dekorujemy „piórkami” świeżego koperku.