Comber z królika faszerowany suszonymi śliwkami
Wyjątkowe połączenie smaków: Comber z królika faszerowany suszonymi śliwkami, przygotowany z wykorzystaniem aromatycznego Fondu Cielęcego w płynie CHEF.
Składniki
- Comber z królika b/k 12 sztuk
- Śliwki suszone b/pestek 150 g
- Tłuszcz THOMY Combiflex 80 ml
- Szalotka 2-3 sztuki
- Fond Cielęcy w płynie CHEF 750 ml
- Wino białe wytrawne typu Chardonnay 200 ml
- Masło 60 g
- Śliwki świeże 10 sztuk
- Cukier lub miód 60 g
- Brokuły 2 sztuki
- Koperek 1 pęczek
- Sól i pieprz biały świeżo zmielony
Sposób przygotowania
-
1Combry z królika oczyścić z błon, po czym z trzy pomiędzy każde trzy sztuki ułożyć śliwki suszone i zwinąć szpagatem.
-
2ak przygotowane combry posolić oraz posypać białym pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym Tłuszczu THOMY Combiflex ze wszystkich stron na lekko złoty kolor, a następnie dopiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160ºC
-
3Obrane i pokrojone w drobną kostkę szalotki szklimy na odrobinie Tłuszczu THOMY Combiflex.
-
4Do zeszklonych szalotek wlewamy białe wino i gotujemy, aż do momentu odparowania połowy objętości.
-
5Do odparowanego wina z szalotkami dodajemy 2-3 pokrojone drobno suszone śliwki i wlewamy Fond Cielęcy w płynie CHEF.
-
6Całość gotujemy, aż do momentu uzyskania konsystencji rzadkiego sosu, po czym cedzimy przez stalowe gęste sitko
-
7Sos przed podaniem „podnosimy” na maśle oraz doprawiamy solą i białym pieprzem.
-
8Umyte świeże śliwki dzielimy na pół i wyjmujemy pestki, a następnie kroimy w cząstki, które przesmażamy na rozgrzanym Tłuszczu THOMY Combiflex.
-
9Śliwki smażymy nie dłużej jak 1-2 minuty, a pod koniec smażenia dodajemy cukier lub miód
-
10Sposób podania:
-
11Centralnie na płaskim dużym talerzu wylewamy sos na który układamy 2-3 porcje w poprzek ukrojonego królika.
-
12W wolne miejsca kładziemy przesmażone cząstki świeżych śliwek oraz „różyczki” sparzonej brokuły.
-
13Całość dekorujemy „piórkami” świeżego koperku.