Comber z sarny w zielonej kapuście

Odkryj propozycję na danie z dziczyzny autorstwa szefa kuchni Jerzego Pasikowskiego. Comber z sarny to jedno ze szlachetnych mięs dziczyzny, charakteryzujące się kruchością i delikatnym smakiem. Wypróbuj przepis na Comber z sarny w zielonej kapuście. Poniższa receptura zawiera 4 porcje.
Składniki
  • comber z sarny b/k 500 g
  • tymianek świeży ½ pęczka
  • owoc jałowca 16-20 ziarenek
  • liść laurowy 8 sztuk
  • tłuszcz THOMY Combiflex 20 ml
  • sól i pieprz czarny mielony
  • marchew 1 mała sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • wino białe typu chardonnay 80 ml
  • CHEF Demi Glace w płynie 500 ml
  • tłuszcz THOMY Combiflex 15 ml
  • masło 30 g
  • sól i pieprz czarny mielony
  • filet z kurczaka 150 g
  • jajko kurze 1 sztuka
  • śmietanka 30% 100 ml
  • sól i biały pieprz mielony
  • kapusta zielona (włoska) 4 duże liście
  • tłuszcz THOMY Combiflex 20 ml
Sposób przygotowania
  • 1
    Comber z sarny luzuj z błon. Wyluzowane okrawki pozostaw w lodówce, a comber natrzyj utartym w moździerzu lub zmiksowanym owocem jałowca z liściem laurowym i tymiankiem. Comber skrop suto tłuszczem THOMY Combiflex i pozostaw w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie zdejmij nadmiar marynaty, dopraw solą i pieprzem i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor razem z okrawkami z luzowania.
  • 2
    Podsmażony comber zdejmij z patelni a do okrawek z luzowania dodaj pokrojoną w dowolny sposób marchew i cebulę, a po zeszkleniu wlej wino i po odparowaniu minimum 1/3 objętości dolej CHEF Demi Glace w płynie i gotuj do momentu odparowania co najmniej połowy objętości.
  • 3
    Sos przecedź przez stalowe sitko, „podnieś” na maśle (wkręcamy/mieszamy miękki kawałek masła w gorącym sosie) i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • 4
    Filet z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj w malakserze dodając w trakcie mieszania sól oraz pieprz po czym dodaj jajko a na koniec śmietankę.
  • 5
    Uwaga! – zmiksowany kurczak musi posiadać jednolitą konsystencję zbliżoną do musu.
  • 6
    Liście kapusty zielonej sparz w lekko osolonej wodzie przez około 4 minuty na wolnym ogniu.
  • 7
    Po sparzeniu i przestudzeniu z liści wykrój „grube nerwy”.
  • 8
    Rozłożone na desce liście posmaruj bardzo „cienko” tłuszczem THOMY Combiflex.
  • 9
    Na liściach rozprowadź farsz drobiowy i ułóż kawałek podsmażonego combra sarniego.
  • 10
    Całość zwiń w rulon (miejsce zawinięcia ułóż spodem na GN lub całość zawiń w folię aluminiową).
  • 11
    Gotuj w piecu konwekcyjno-parowym przez około 10 minut.
  • 12
    Ruloniki pokrój w grube plastry i podaj z plackami ziemniaczanymi, warzywami saute oraz sosem.