Chef® Demi Glace 1 L
Fondy w płynie CHEF® stworzone są z najwyższej jakości naturalnych składników dokładnie w taki sam sposób, jak robione jest to na kuchni.
W zależności od rodzaju fondu (ciemny czy jasny) kości wraz z warzywami są palone, aby nadać rumiany kolor oraz wydobyć głębię smaku. Następnie zalewane są wodą i gotowane przez kilkanaście godzin. Składniki, które oddały już cały swój smak do wywaru są odfiltrowywane, dodawane przyprawy, a wywar redukowany do postaci fondu do około 10% pierwotnej objętości, pasteryzowany i pakowany w litrowe kartoniki.
CHEF® Demi Glace świetnie sprawdzi się do jako baza do sosów, wzbogacając smak dań mięsnych, rybnych i warzywnych.
Doskonały również jako dodatek do duszonych mięs, a także jako składnik sosów pieczeniowych.
** Autorem potrawy na zdjęciu jest Bartosz Peter, który zdobył I miejsce w konkursie CHEF Culinary Cup pod patronatem Jerzego Pasikowskiego, edycja 2017.
Wywar wołowy (otrzymany z: kości wołowe, woda, cebula, lubczyk), puree pomidorowe (podwójnie skoncentrowane), cukier karmelizowany, sól.
*1 l produktu otrzymano z 2,6 kg kości wołowych
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 212 kJ / 50 kcal
Tłuszcz 0,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
Węglowodany 1,1 g
- w tym cukry 1,0 g
Błonnik 0,8 g
Białko 10,8 g
Sól 0,5 g
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu przechowywać w lodówce (poniżej +5 °C) i wykorzystać w ciągu 3 dni.
Gotowy do użycia.