Fudge bananowo - czekoladowy bez glutenu
Przepis na Fudge bananowo - czekoladowy bez glutenu z wykorzystaniem NESTLÉ® Docello™ Musu o smaku czekoladowym.
Składniki
CIASTO
- 600 g NESTLÉ® Docello™ Mus o smaku czekoladowym
- 160 g cukru
- 400 g masła
- 6 jajek (330 g)
- 450 g banana
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
MLECZNA KRUSZONKA
- 140 g mleka w proszku
- 80 g masła
- 15 g cukru pudru
DEKOR
- 250 g kajmaku
- karmel z migdałami lub migdały
Sposób przygotowania
-
1CIASTO: Piekarnik rozgrzej do temperatury 155°C. Masło rozpuść w garnku, banany zblenduj na gładką masę. W misie miksera planetarnego umieść cukier, jajka, roztopione masło, banany i sól. W misce wymieszaj dokładnie NESTLÉ® Docello™ Mus o smaku czekoladowym z sodą oczyszczoną. Połącz wszystkie składniki mikserem z końcówką do ubijania. Dokładnie wymieszane ciasto przełóż do okrągłej formy o średnicy 26 cm nasmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 40-45 minut. Miękki i sprężysty środek ciasta zapadnie się po wystudzeniu.
-
2MLECZNA KRUSZONKA: Masło rozpuść na patelni teflonowej, wsyp mleko z cukrem pudrem i połącz rózgą kuchenną. Cały czas podgrzewając poruszaj patelnią okrężnym ruchem, aby z masy powstały kulki. Smaż do uzyskania złotego koloru.
-
3DEKOR: Kajmak przełóż do metalowej miski i podgrzej w kąpieli wodnej, dokładnie rozbijając wszystkie grudki. Udekoruj ciasto kajmakiem i karmelem z migdałami.
Pod koniec pieczenia patyczek będzie cały czas obklejony ciastem. Gotowe ciasto podawaj w temperaturze pokojowej ozdobione migdałami z karmelem. W warunkach chłodniczych gotowe ciasto nadaje się do spożycia przez 3 dni.