Galaretka kawowa z wanilią
Przepis na deser galaretkę kawową z wanilią z wykorzystaniem produktów NESTLÉ Docello Crème Brûlée i Kawy NESCAFÉ Classic.
Składniki
- Woda 20 ml
- Żelatyna 6 g
- Kawa NESCAFÉ Classic 13 g
- Ziarna wanilii
- NESTLÉ Docello Crème Brûlée 1 kg
- Mleko 3,2% 750 ml
- Śmietanka 30% 750 ml
Sposób przygotowania
-
1Wodę zagotowujemy wraz z żelatyną i 3 g kawy NESCAFÉ Classic oraz kilkoma ziarnami wanilii. Tak przygotowaną galaretkę kawową przelewamy do szklanek, a następnie chłodzimy do czasu jej stężenia. Kiedy galaretka będzie już „ściągnięta”, przygotowujemy NESTLÉ Docello Crème Brûlée zgodnie z przepisem na opakowaniu: 750 ml mleka i 750 ml śmietanki wlewamy do rondelka i podgrzewamy, aż do momentu, kiedy będzie prawie się gotować. Zdejmujemy z płyty/ognia i wsypujemy odmierzoną ilość NESTLÉ Docello Crème Brûlée oraz dodajemy 10 g kawy NESCAFÉ Classic. Kawowy Crème Brûlée przelewamy do szklanek, które wcześniej wypełniliśmy galaretką kawową. Gotowy deser odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Następnie kilka minut przed podaniem gotowy deser wyciągamy z lodówki i dekorujemy spienionym mlekiem z wanilią.