Hamburger drobiowy
Hamburger drobiowy to smaczna i lekka alternatywa dla klasycznych burgerów wołowych, która z powodzeniem może wzbogacić ofertę restauracji, barów szybkiej obsługi, hoteli czy firm cateringowych. Dzięki użyciu mięsa z drobiu, danie to trafia do klientów poszukujących zdrowszych opcji, nie rezygnując jednocześnie z bogactwa smaków i satysfakcji płynącej ze smaku tradycyjnego burgera.
Podstawą hamburgera jest soczysty, dobrze doprawiony kotlet z drobiu, przygotowany tak, aby zachować wilgotność i delikatność mięsa. Wykorzystanie świeżych przypraw i ziół pozwala na podkreślenie naturalnego smaku, bez potrzeby dodawania nadmiernej ilości tłuszczu. Idealnym uzupełnieniem jest chrupiąca bułka, która utrzymuje całość i zapewnia komfort jedzenia.
Dodatki, takie jak sałata, pomidor, ogórek czy cebula oraz lekki sos jogurtowy lub musztardowy dopełniają smak i nadają burgerowi świeżości. Wprowadzenie hamburgera drobiowego do menu to doskonały sposób na przyciągnięcie klientów, zainteresowanych zbilansowanym żywieniem i nowoczesnymi trendami kulinarnymi.
- Bułki do hamburgerów 10 szt.
- CHEF Przyprawa w paście z czarnym czosnkiem 150 g
- Udka z kurczaka b/k 1100 g
- Woda lub bulion z kurczaka 80 ml
- Tłuszcz THOMY Combiflex 50 ml
- Sól i świeżo zmielony biały pieprz
- Pomidor 10 plastrów
- Cebula 10 plasterków
- Ogórek konserwowy 30 plasterków
- Sałata masłowa 10 listków
- Cienkie plastry wędzonego boczku 20 plasterków
- WINIARY Sos burgerowy 300 g
-
1Udka kurczaka zmielić, posolić oraz posypać świeżo zmielonym białym pieprzem i wymieszać bardzo dokładnie z wodą lub bulionem drobiowym, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
-
2Wskazówka: Lepiej mieszać jest w maszynie, gdyż łatwiej rozbić włókna kolagenowe które w tej rozbitej formie bardzo dobrze łączą się z wodą lub bulionem.
-
3Formować okrągłe i cienkie hamburgery o średnicy większej niż średnica bułki.
-
4Smażyć z dwóch stron na grillu lub patelni posmarowane tłuszczem THOMY Combiflex.
-
5Wskazówka: Należy sprawdzić przed wydaniem czy hamburgery nie są surowe w środku.
-
6Bułkę do hamburgera po przekrojeniu podsmażyć na grillu lub pod salamandrą, ewentualnie na patelni, tylko od wewnętrznej strony.
-
7Podsmażoną spodnią stronę każdej bułki smarujemy CHEF Przyprawą w paście z czarnym czosnkiem.
-
8Na spodnią zapieczoną i posmarowaną bułkę położyć liść sałaty na który położyć usmażonego hamburgera, a na hamburgera ułożyć dwa plastry zapieczonego lub podsmażonego boczku.
-
9Na boczek położyć plaster pomidora na który nałożyć rozdzielony na krążki plaster cebuli oraz plasterki ogórka konserwowego.
-
10Wewnętrzną zapieczoną wierzchnią stronę bułki smarujemy WINIARY Sosem burgerowym przykrywając nią drugą, spodnią część burgera z dodatkami i delikatnie przyciskamy lub podając hamburgera na talerzu spinamy go drewnianym flokiem.