Panierowane wędzone tofu w Panko
Panierowane wędzone tofu w panko – nowoczesna klasyka w kuchni roślinnej
Współczesna gastronomia coraz śmielej sięga po roślinne składniki, które jeszcze kilka lat temu były zarezerwowane wyłącznie dla niszowych klientów. Dziś tofu, szczególnie w wersji wędzonej i chrupiącej, zyskuje popularność w restauracjach premium, hotelach, barach typu fusion i konceptach street food.
Danie to jest odpowiedzią na zapotrzebowanie na alternatywy bezmięsne, które zachwycają nie tylko wartościami odżywczymi, ale również wyglądem, teksturą i smakiem. Panierowane tofu w japońskich płatkach panko, łączy wszystkie te cechy w jednej, bardzo atrakcyjnej propozycji kulinarnej.
Panierowane wędzone tofu w panko to wykwintne danie dla każdego entuzjasty kuchni roślinnej. Chrupiąca panierka z panko sprawia, że tofu staje się nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i atrakcyjne wizualnie. Idealne jako przystawka lub lekki posiłek, doskonale komponuje się z różnorodnymi sosami i dodatkami. W tym przepisie znajdziesz wszystkie niezbędne składniki oraz szczegółowy opis procesu przygotowania, który pomoże Ci stworzyć to wyjątkowe danie.
- Serek wędzony tofu 10 plastrów
- WINIARY Bulion warzywny odpowiedni dla wegetarian 80g
- MAGGI Sos Sojowy 100ml
- Sok z limonki lub cytryny 30ml
- Cukier lub miód 20g
- Panierka Panko 200g
- Mąka pszenna 100g
- Jajko 1szt.
- Tłuszcz THOMY Combiflex
- Mieszanka sałat 60g
- Szpinak świeży 60g
- Marchewka pokrojona w julienne 60g
- Cebula pokrojona w cienkie piórka 1 szt.
- Mandarynki filetowane 200g
- Sok z filetowania mandarynek 50ml
- MAGGI Sos Sojowy 30ml
- Ocet ryżowy 15ml
- Miód 10g
- Olej sezamowy 50ml
- Olej rzepakowy 50ml
- Prażone ziarna sezamu
- Listki świeżych ziół
-
1Plastry wędzonego tofu zalewamy mieszanką przygotowaną wcześniej z soku z limonki lub z cytryny, cukru, WINIARY Bulionu warzywnego odpowiedniego dla wegetarian i MAGGI Sosu Sojowego. Całość marynujemy przez około dwie/trzy godziny.
-
2Zamarynowane plastry wędzonego tofu panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i panierce Panko. Następnie smażymy je na rozgrzanym wcześniej tłuszczu THOMY Combiflex na złoty kolorz dwóch stron.
- Usmażone plastry wędzonego tofu podajemy z sałatą, z dodatkiem mandarynek i dresingiem przygotowanym na bazie soku z filetowanych mandarynek, MAGGI Sosu Sojowego, octu ryżowego, miodu, oleju sezamowego oraz oleju rzepakowego.
- Całość posypujemy prażonym ziarnem sezamu i listkami świeżych ziół.
Panierowane wędzone tofu w panko to nowoczesna, roślinna alternatywa, która zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Doskonale wpisuje się w aktualne trendy żywieniowe i rosnące oczekiwania klientów. Dzięki swojej prostocie i szerokim możliwościom serwowania, to danie stanowi wartościowe uzupełnienie oferty gastronomicznej w segmencie HoReCa.