Homar z kurkami w cieście francuskim

Przepis na Homara z kurkami w cieście francuskim z wykorzystaniem produktów marki CHEF.

Składniki
  • Homar sparzony 5 sztuk
  • Masło 80 g
  • Szpinak 500 g
  • Tłuszcz THOMY Combiflex 20 ml
  • Sól i świeżo zmielony biały pieprz
  • Kurki 500 g
  • Szalotki pokrojone w drobną kostkę 30 g
  • Tłuszcz THOMY Combiflex 20 ml
  • Pomidory bez skórki i pestek 200 g
  • Szczypiorek ½ pęczka
  • Sól i świeżo zmielony biały pieprz
  • Vol au vant o średnicy minimum 7-8 cm. 10 sztuk
  • Szalotki pokrojone w drobną kostkę 15 g
  • Masło 20 g
  • CHEF Fond w płynie ze skorupiaków 500 ml
  • Śmietanka 30% 60 ml
  • Zasmażka przygotowana na maśle 10 g
  • CHEF Signature Redukcja białego wina w paście 20 g
  • Sól i świeżo zmielony biały pieprz
Sposób przygotowania
  • 1
    Sposób przygotowania szpinaku: Na gorącym tłuszczu THOMY Combiflex przesmażamy szpinak, po zmniejszeniu jego objętości doprawiamy całość solą oraz pieprzem.
  • 2
    Sposób przygotowania dodatków: Z pomidorów po sparzeniu zdejmujemy skórkę, przekrajamy w poprzek i wydrążamy z pestek.
  • 3
    Miąższ kroimy w kostkę o bokach 0,5 cm i mieszamy z pokrojonym niezbyt drobno szczypiorkiem.
  • 4
    Pokrojone w drobną kostkę szalotki szklimy na rozgrzanym tłuszczu THOMY Combiflex, a następnie dodajemy umyte i osuszone kurki.
  • 5
    Do kurek z szalotkami dodajemy pomidory ze szczypiorkiem.
  • 6
    Sposób przygotowania sosu: Drobno pokrojone szalotki szklimy na maśle, wlewamy CHEF Fond w płynie ze skorupiaków i po zagotowaniu dodajemy śmietankę, a następnie zagęszczamy zasmażką.
  • 7
    Przygotowany sos doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie dodajemy CHEF Signature Redukcję Białego Wina w paście, a po zagotowaniu całość cedzimy przez stalowe gęste sitko.
  • 8
    Do tak przygotowanego sosu dodajemy przesmażone kurki oraz pomidory wraz ze szczypiorkiem.
  • 9
    Sposób podania: Do vol au vant nakładamy gorący szpinak, na który układamy pokrojone mięso z homara zagrzane w ciepłym maśle. Homara polewamy sosem z kurkami i pomidorami. Całość dekorujemy świeżymi ziołami i warzywami.