Kaczka w glazurze miodowej
Kaczka w miodowej glazurze z wykorzystaniem Bulionu Consommé WINIARY.
Składniki
- 300 g filetu z kaczki
- 1 szt. sałaty rzymskiej
- 150 g surowej zielonej soczewicy
- 100 g szalotki pokrojonej w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę
- 10 g Bulionu Consommé WINIARY
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 łyżeczki sezamu
- 150 g dyni piżmowej
- 200 ml octu winnego
- 100 g cukru
- 200 ml Sosu Sojowego MAGGI
- 2 łyżki miodu
- 1 szt. cytryny (sok + starta skórka)
- kilka szt. anyżu gwiaździstego
- 50 ml tłuszczu THOMY Combiflex
- 1 szt. pokrojonej w cieniutkie
- krążki papryczki chilli, bez pestek
- 500 ml wody
Sposób przygotowania
-
1W miseczce przygotowujemy marynatę: wlewamy Sos Sojowy MAGGI, dodajemy miód, połowę soku z cytryny, startą skórkę i rozgniecioną sztukę anyżu.
-
2Kaczkę oczyszczamy i marynujemy w przygotowanej zalewie przez 30 min. Następnie odsączamy i smażymy z obu stron zaczynając od strony skóry. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 12 min. Po upieczeniu, kaczkę odstawiamy na kilka minut.
-
3Bulion Consommé WINIARY rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody. Szalotkę i czosnek przesmażamy na patelni. Dodajemy soczewicę, zalewamy bulionem i gotujemy al dente. Na końcu dodajemy resztę soku z cytryny i posiekaną pietruszkę.
-
4Ocet winny zagotowujemy z dodatkiem cukru. Dynię obieramy i kroimy w 1 cm kostkę, następnie blanszujemy w powstałej wcześniej zalewie octowej.
-
5Sałatę rzymską okraszamy tłuszczem THOMY Combiflex i obsmażamy z obu stron.
-
6Na talerzu układamy soczewicę,sałatę, kawałki dyni oraz kaczkę.Całość dekorujemy natką pietruszki i papryczką chilli.