Kaczka w glazurze miodowej

Kaczka w miodowej glazurze z wykorzystaniem Bulionu Consommé WINIARY.

Składniki
  • 300 g filetu z kaczki
  • 1 szt. sałaty rzymskiej
  • 150 g surowej zielonej soczewicy
  • 100 g szalotki pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę
  • 10 g Bulionu Consommé WINIARY
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 150 g dyni piżmowej
  • 200 ml octu winnego
  • 100 g cukru
  • 200 ml Sosu Sojowego MAGGI
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szt. cytryny (sok + starta skórka)
  • kilka szt. anyżu gwiaździstego
  • 50 ml tłuszczu THOMY Combiflex
  • 1 szt. pokrojonej w cieniutkie
  • krążki papryczki chilli, bez pestek
  • 500 ml wody
Sposób przygotowania
  • 1
    W miseczce przygotowujemy marynatę: wlewamy Sos Sojowy MAGGI, dodajemy miód, połowę soku z cytryny, startą skórkę i rozgniecioną sztukę anyżu.
  • 2
    Kaczkę oczyszczamy i marynujemy w przygotowanej zalewie przez 30 min. Następnie odsączamy i smażymy z obu stron zaczynając od strony skóry. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 12 min. Po upieczeniu, kaczkę odstawiamy na kilka minut.
  • 3
    Bulion Consommé WINIARY rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody. Szalotkę i czosnek przesmażamy na patelni. Dodajemy soczewicę, zalewamy bulionem i gotujemy al dente. Na końcu dodajemy resztę soku z cytryny i posiekaną pietruszkę.
  • 4
    Ocet winny zagotowujemy z dodatkiem cukru. Dynię obieramy i kroimy w 1 cm kostkę, następnie blanszujemy w powstałej wcześniej zalewie octowej.
  • 5
    Sałatę rzymską okraszamy tłuszczem THOMY Combiflex i obsmażamy z obu stron.
  • 6
    Na talerzu układamy soczewicę,sałatę, kawałki dyni oraz kaczkę.Całość dekorujemy natką pietruszki i papryczką chilli.