Grillowane filety wegetariańskie z sałatką z mixu kasz i buraka

  • Liczba porcji
    1

Wypróbuj przepis na grilowane filety wegańskie z mixu kasz i buraka z wykorzystaniem GARDEN GOURMET Grillowane filety wegetariańskie.

Składniki
  • GARDEN GOURMET Grillowane filety wegetariańskie 60g
  • Kasza typu Bulgur lub Pęczak (ugotowana wcześniej w bulionie warzywnym) 50g
  • Komosa ryżowa (ugotowana wcześniej w bulionie warzywnym) 50g
  • Czerwona fasola (ugotowana) 50g
  • Burak pieczony 50g
  • Pestki dyni 15g
  • Orzeszki piniowe 15g
  • Liście szpinaku 15g
  • Pomidor 50g
  • Oliwa z oliwek 50ml
  • Ocet balsamiczny 20ml
  • Miód ½ łyżeczki
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Burak Gioccia marynowany (różowo-biały) 30g
Składniki marynaty do buraka:
  • Woda 900ml
  • Ocet winny 100ml
  • Skórka oraz sok z ½ pomarańczy
  • Tymianek świeży 10-15 gałązek
  • Czosnek 5g
  • Sól 10g
  • Cukier 10g
Sposób przygotowania
  • 1
    GARDEN GOURMET Grillowane filety wegetariańskie rozmrażamy w warunkach chłodniczych. Tuż przed dodaniem do sałatki można podgrzać je na bardzo mocno rozgrzanej patelni posmarowanej olejem rzepakowym przez około 30sekund często mieszając.
  • 2
    W misce łączymy ze sobąugotowanąwcześniej kaszęBulgur lub Pęczak, Komosę Ryżową, pieczonego buraka pokrojonego w kostkę 1 cm na 1 cm, liście szpinaku, fasolę czerwoną oraz prażone pestki dyni i orzeszki piniowe.
  • 3
    W odrębnym naczyniu przygotowujemy sos z oliwy, octu balsamicznego, miodu, posiekanej drobno pietruszki. Tak przygotowany sos doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko mieszamy, aby zemulgowało.
  • 4
    Połową sosu polewamy kaszę z dodatkami, całość delikatnie mieszamy.
  • 5
    Wymieszaną sałatkę układamy do naczynia, w którym będziemy serwować nasze danie. Dokładamy cząstki pomidora, plasterki marynowanego buraka oraz podgrzane wcześniej GARDEN GOURMET grillowane filety wegetariańskie. Dekorujemy listkami świeżej pietruszki, bazylii, polewamy pozostałą częścią sosu.
  • 6
    Marynowanie buraka: W garnku gotujemy wodę z sokiem z pomarańczy, skórką z pomarańczy, tymiankiem, czosnkiem, solą, cukrem oraz octem winnym. Do gorącej marynaty wrzucamy buraka pokrojonego w cienkie plastry. Całość odstawiamy do przestygnięcia. Marynatę trzymamy w chłodnym miejscu przez minimum 12h.