Bliny gryczane z łososiem wędzonym, jajkiem przepiórczym w koszulce i sosem tatarskim
Przepis na bliny gryczane z łososiem wędzonym, jajkiem przepiórczym w koszulce i aromatycznym WINIARY Sosem Tatarskim. Doskonała kompozycja smaków.
Składniki
- Łosoś wędzony 200 g
- WINIARY Sos Tatarski 300 g
- Mąka gryczana 200 g
- Mleko 3,2% 250 ml
- Woda gazowana 250 ml
- Jajko kurze 1 szt.
- Drożdże świeże 15 g
- Cukier 10 g
- Sól
- Tłuszcz THOMY Combiflex 80 ml
- Jajka przepiórcze 10 szt.
- Natka, kolendra lub inne świeże zioła
Sposób przygotowania
-
1Do miski wlewać wodę gazowaną i mleko oraz dodać jajko. Następnie całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec mieszania dodać drożdże cukier oraz sól. Gdy nasze drożdże rozpuszczą/rozprowadzą się w mieszance z mleka i wody należy dosypać do całości mąki gryczanej.
-
2Tak przygotowana mieszankę przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny.
-
3Z tak przygotowanego dość rzadkiego ciasta gryczanego usmażyć małe bliny/placuszki na tłuszczu THOMY Combiflex.