Ryż z mango
Odkryj przepis na ryż z mango, przygotowany na bazie NESTLÉ Docello Panna Cotta. Propozycja do uzupełnienia słodkiego menu.
Autor : Jerzy Pasikowski
Składniki
- 150 g ryżu do risotto
- 800 ml mleka 2%
- 100 g NESTLÉ Docello Panna Cotta
- 1-2 szt. świeżego mango (spore)
- 4-6 szt. gwiazdek anyżu
- 60 g miodu
- 60 ml jogurtu naturalnego
- 60 g wiórków kokosowych
- Świeża mięta (do dekoracji)
Sposób przygotowania
-
1Ryż ugotuj z mlekiem na bardzo wolnym ogniu, pamiętając, aby, co chwilę dokładnie wymieszać. Przez cały czas kontroluj, czy ryż nie przywiera do dna rondelka. W trakcie gotowania dodaj gwiazdki anyżu, a pod koniec gotowania połowę miodu.
-
2Drugą połowę miodu wlej na patelnię i przesmaż na nim świeże mango pokrojone w kostkę
-
3Jogurt naturalny wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Ugotowany ryż wymieszaj z NESTLÉ Docello Panna Cotta oraz z kokosowym jogurte
-
4Przełóż do szklanego naczynia wyłożonego ciepłym mango z miodem. Tak przygotowany deser udekoruj świeżą miętą i owocami.