Szaszłyk z kurczaka

Przygotuj apetyczny szaszłyk z kurczaka. Soczyste kawałki mięsa z delikatnymi warzywami, idealne połączenie smaków i aromatów.

Składniki
  • Filet z kurczaka 1500 g
  • Pomidorki cherry lub koktajlowe 30 szt.
  • Pieczarki świeże małe 20 szt.
  • Cebula max. 2 małe szt.
  • Tłuszcz THOMY Combiflex 80 ml
  • Sól i biały świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
  • 1
    Filety z kurczaka pokroić w niezbyt grubą kostkę lub w bardzo cienkie plasterki i zwinąć je w „luźny rulonik”.
  • 2
    Pokroić cebulę w poprzek na dwie równe połówki, po czym każdą połówkę pokroić w tzw. „czosnek” czyli cząstki, a następnie rozdzielić na pojedyncze „płatki”.
  • 3
    Na drewniane, wcześniej namoczone floki nabijać na przemian: kurczaki, pomidorki, pieczarki i „płatki” cebuli, zaczynając i kończąc każdy szaszłyk kurczakiem.
  • 4
    Każdy szaszłyk przed smażeniem posolić i posypać pieprzem.
  • 5
    Smażyć na rozgrzanym tłuszczu THOMY Combiflex lub grillować posmarowany tłuszczem THOMY Combiflex, ze wszystkich stron na lekko złoty kolor sprawdzając przed zdjęciem z patelni lub grilla czy kurczak w środku nie jest surowy.
  • 6
    Gorący szaszłyk podawać na sałatach lub ich mieszankach ewentualnie listkach świeżych ziół lub na dowolnych sałatkach warzywnych, ewentualnie surówkach.
  • 7
    Oddzielnie podać WINIARY Majonez tak, aby można było każdy kawałek szaszłyka umoczyć w WINIARY Majonezie lub WINIARY Majonez nałożyć na każdy kawałek szaszłyka.
  • 8
    Wskazówka: WINIARY Majonez nie nakładać wcześniej na gorący szaszłyk, gdyż może się rozwarstwić.