Szaszłyk z kurczaka
Przygotuj apetyczny szaszłyk z kurczaka. Soczyste kawałki mięsa z delikatnymi warzywami, idealne połączenie smaków i aromatów.
Składniki
- Filet z kurczaka 1500 g
- Pomidorki cherry lub koktajlowe 30 szt.
- Pieczarki świeże małe 20 szt.
- Cebula max. 2 małe szt.
- Tłuszcz THOMY Combiflex 80 ml
- Sól i biały świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
-
1Filety z kurczaka pokroić w niezbyt grubą kostkę lub w bardzo cienkie plasterki i zwinąć je w „luźny rulonik”.
-
2Pokroić cebulę w poprzek na dwie równe połówki, po czym każdą połówkę pokroić w tzw. „czosnek” czyli cząstki, a następnie rozdzielić na pojedyncze „płatki”.
-
3Na drewniane, wcześniej namoczone floki nabijać na przemian: kurczaki, pomidorki, pieczarki i „płatki” cebuli, zaczynając i kończąc każdy szaszłyk kurczakiem.
-
4Każdy szaszłyk przed smażeniem posolić i posypać pieprzem.
-
5Smażyć na rozgrzanym tłuszczu THOMY Combiflex lub grillować posmarowany tłuszczem THOMY Combiflex, ze wszystkich stron na lekko złoty kolor sprawdzając przed zdjęciem z patelni lub grilla czy kurczak w środku nie jest surowy.
-
6Gorący szaszłyk podawać na sałatach lub ich mieszankach ewentualnie listkach świeżych ziół lub na dowolnych sałatkach warzywnych, ewentualnie surówkach.
-
7Oddzielnie podać WINIARY Majonez tak, aby można było każdy kawałek szaszłyka umoczyć w WINIARY Majonezie lub WINIARY Majonez nałożyć na każdy kawałek szaszłyka.
-
8Wskazówka: WINIARY Majonez nie nakładać wcześniej na gorący szaszłyk, gdyż może się rozwarstwić.