Roast beef bowl z czarnym ryżem
autorem przepisu jest Adam Ciupka
Składniki
- 100 g gotowanego czarnego ryżu
- 100 g roastbeefu
- 50 g ogórka
- 50 g buraka Chioggia
- 50 g sałaty dębowej
- ¼ szt. awokado
- 1 szt. papryki czerwonej (wcześniej upieczonej)
- 1 łyżka Musztardy WINIARY
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- Świeże zioła
- Owoc granatu
- Oliwa z oliwek
- Sok z limonki
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania
-
1Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.
-
2Roastbeef usmażyć na patelni bez dodatku oleju po 4-5 min. z każdej strony i zostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić w cienkie plasterki.
-
3Z ogórka usunąć gniazdo nasienne i pokroić w półplasterki. Buraka pokroić w cienkie plasterki i włożyć do wody z lodem.
-
4Następnie przygotować dressing. Upieczoną wcześniej paprykę obrać ze skóry oraz oczyścić z nasion. Zblendować wraz z jedną łyżką Musztardy WINIARY, sokiem z limonki, ząbkiem czosnku, łyżką miodu i oliwą z oliwek. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
-
5Wszystkie składniki ułożyć w naczyniu tak, aby były dobrze widoczne. Na wierzch wyłożyć dressing i udekorować świeżymi ziołami.