Sałata na sposób Lyoński

Przepis znajdziesz w Akademii Kulinarnej (wydanie kwiecień 2018). Receptura na 4 porcje

Składniki
  • Mieszanka sałat 120 g
  • Boczek wędzony b/ż 100 g
  • Marchew 60 g
  • Cebula 60 g
  • Papryka czerwona pokrojona w drobną kostkę ¼ sztuki
  • Szczypiorek ¼ pęczka
  • Ocet winny 80 ml
  • Jajka kurze 4 sztuki
  • Bagietka ¼ sztuki
  • Tłuszcz THOMY Combiflex 60 ml
  • WINIARY Sos Sałatkowy Uniwersalny 30 g
  • Woda
  • Olej
Sposób przygotowania
  • 1
    Umytą i osuszoną mieszankę sałat porwij i wymieszaj z obraną marchewką pokrojoną w cienkie „zapałki” i sparzoną na chrupiąco.
  • 2
    WINIARY Sos Sałatkowy Uniwersalny wymieszaj z wodą (12 łyżek) i olejem rzepakowym (6 łyżek). Boczek wędzony pokrój w słupki, zblanszuj a po odcedzeniu przesmaż razem z drobno pokrojoną w kostkę cebulą.
  • 3
    Na koniec deglasuj octem winnym (skrop suto octem podczas smażenia). Do patelni z wrzącą, lekko posoloną wodą włóż stalowy ring do którego wybij jajko.
  • 4
    Po ścięciu się białka jajko wyjmij na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru wody.
  • 5
    Sposób podania: Mieszankę sałat wymieszaną z marchewką i sosem sałatkowym przełóż na talerz.
  • 6
    Sałatę posyp boczkiem z cebulką, a na wierzch przełóż jajko, które posyp pokrojoną drobno czerwoną papryką oraz krutonami z bagietki przesmażonymi na tłuszczu THOMY Combiflex.