St. Jacques z sosem ziołowym i sałatką z ziół

St. Jacques z ziołowym sosem i sałatką z ziół. Do przepisu wykorzystano koncentrat fondu ze skorupiaków CHEF. Połączenie delikatnego mięsa i aromatycznego sosu.

Składniki
  • St. Jacques (małże Św. Jakuba) 10 sztuk
  • Tłuszcz Combiflex Thomy 60 ml
  • CHEF Koncentrat fondu ze skorupiaków
  • Woda mineralna niegazowana 100 ml
  • Natka pietruszki 1/2 pęczka
  • Oregano 1/2 pęczka
  • Kolendra świeża 1/2 pęczka
  • Mięta świeża kilka listków
  • Sałata masłowa 3-4 liście
  • Śmietanka 30% 100 ml
  • Sok z limonki 50 ml
  • Starta skórka z limonki
  • Sól i świeżo zmielony biały pieprz
  • Czerwony „kawior” z alg morskich do dekoracji
  • Listki różnokolorowych świeżych ziół
Sposób przygotowania
  • 1
    Wodę i sok z limonki wlewamy do Termomixa lub miksera i dodajemy natkę pietruszki, oregano, kolendrę i miętę oraz sałatę
  • 2
    Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej jasnozielonej konsystencji a pod koniec miksowania dodajemy CHEF Koncentrat fondu ze skorupiaków, startą skórkę z limonki oraz dolewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • 3
    Małże Św. Jakuba smażymy na bardzo gorącym Tłuszczu Combiflex Thomy z dwóch stron na złoty kolor
  • 4
    Centralnie na płaskim talerzu wylewamy sos na który stawiamy usmażone małże Św. Jakuba
  • 5
    Wokół sosu układamy listki świeżych ziół oraz czerwony „kawior” z alg morskich