Tort KITKAT®

  • Marka
  • Czas przygotowania
    180 min
  • Liczba porcji
    22

Wypróbuj przepis na tort o kultowym smaku, z chrupiącymi kawałkami wafla, dzięki wykorzystaniu KITKAT® Spread. To czekoladowa, słodka propozycja, która z pewnością przypadnie wielu smakoszom do gustu!

Składniki
KREM
  • 380 g KITKAT® Spread
  • 3800 g kajmaku
CIASTO
  • 260 g mocno gorzkiej czekolady
  • 260 g masła
  • 170 g mąki
  • 70 g kakao
  • 280 ml mleka
  • 4 jajka
  • 265 g brązowego cukru
  • 15 ml mocnego alkoholu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
DEKOR
  • 44 paluszki waflowe w mlecznej czekoladzie KITKAT® 4 Finger
  • 500 g truskawek
Sposób przygotowania
  • 1
    CIASTO: Rozgrzej piekarnik konwekcyjny do temperatury 145°C z najmniejszym wiatrakiem (piekarnik domowy do 160° z funkcją góra/dół). Trzy tortownice o jednakowej średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia na dnie, a boki posmaruj grubą warstwą masła. Do garnka wlej mleko, dodaj masło i podgrzej do rozpuszczenia się masła. Dodaj pokruszoną czekoladę i wymieszaj rózgą, aż do uzyskania gładkiego sosu. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiej, aby pozbyć się grudek. Do garnka z sosem czekoladowym dodaj jajka i dokładnie połącz. Masę wymieszaj z resztą składników. Tak przygotowane ciasto wyłóż do 3 wcześniej przygotowanych foremek. Piecz do suchego patyczka (ok. 30 minut).
  • 2
    NADZIENIE: Kajmak przełóż do miski, roztrzep rózgą kuchenną, aby nie było grudek. Dodaj KITKAT® Spread i wymieszaj do uzyskania jednolitego kremu. Pozostaw w temperaturze pokojowej do czasu przekładania tortu.
  • 3
    ZŁOŻENIE TORTU: Wystudzone blaty czekoladowego ciasta wytnij nożem z formy. Formę do pieczenia o średnicy 25 cm wyłóż czystym papierem do pieczenia. Wokół formy ułóż pionowo paluszki KITKAT, pomiędzy batonikami. Ułóż pierwszą warstwę ciasta. Na całym cieście rozsmaruj równomiernie 1/3 kremu tak, aby batoniki dobrze przylegały i przykleiły się do ciasta. Czynność powtórz dwukrotnie.
  • 4
    DEKOR: Wierzch tortu udekoruj pokrojonymi w ćwiartki truskawkami.

Po przygotowaniu najlepiej zostawić tort do schłodzenia na 12h.