Zapiekanka z mortadelą
Zapiekanka z mortadelą - smakowita i sycąca propozycja z wykorzystaniem wyjątkowej mortadeli oraz aromatycznych dodatków.
Składniki
- Bagietka pszenna krótka 10 szt.
- CHEF Przyprawa w paście z fermentowanym pieprzem 100 g
- Sałata 10 listków
- Mortadela 20 cienkich plasterków
- Oliwki zielone i czarne bez pestek 500 g
- Cebula czerwona 500 g
- Bazylia świeża 1 pęczek
- Oliwa z oliwek extra virgin 200 ml
- Ser parmezan lub typu parmezan stary na „grubym oczku” 300 g
- WINIARY Ketchup 300 g
Sposób przygotowania
-
1Bagietkę przekroić wzdłuż na pół, obie połówki zapiec od wewnątrz pod salamandrą lub na grillu po czym dolną część posmarować CHEF Przyprawą w paście z fermentowanym pieprzem, a górną skropić oliwą z oliwek dobrej jakości.
-
2Na dolną część ułożyć dwa plastry mortadeli, pokrojone oliwki, pokrojoną w piórka cebulę oraz listki świeżej bazylii.
-
3Wskazówka: Zamiast układać oddzielnie warzywa i zioła można zrobić formę sałatki czyli pokroić drobno oliwki oraz cebulę i bazylię, a następnie wymieszać i skropić delikatnie oliwą z oliwek.
-
4Oliwki, cebulę i bazylię posypać startym parmezanem, zapiec, a następnie położyć liść sałaty i przykryć wierzchnią częścią bagietki.
-
5Kanapkę podawać podobnie jak hot doga, aby można było zawartość zapiekanki udekorować WINIARY Ketchupem.