Zupa Krem z Brokułu z Grzankami z Sosu Czosnkowego
Wzbogać swoje menu i wypróbuj przepis na zupę krem z brokułu z grzankami z sosu czosnkowego.
        Składniki
                
      
      - Brokuły świeże (można zastąpić mrożonymi) 2 sztuki
- Consomme bulion w paście Winiary 30 g/500 ml wody
- Śmietanka 30% 250 ml
- Bagietka ½ sztuki
- Sos czosnkowy Winiary 200 g
- Pasta Harissa 1 płaska łyżka (ok. 20 g)
- Kurkuma w proszku 1 plaska łyżeczka
- Pieczona papryka bez skórki pokrojona w drobną kostkę ½ sztuki
- Szafran pręciki 1 opakowanie (1-2 g)
- Kurkuma świeża 2 sztuki
- Kolendra świeża ¼ pęczka
        Sposób przygotowania
        
  
      
      
      - 
        1Połowę Sosu czosnkowego Winiary wymieszać z połową szafranu oraz mieloną kurkumą i bardzo drobno pokrojoną świeżą kurkumą pozostawiając trochę świeżej kurkumy do dekoracji.
- 
        2Drugą połowę Sosu czosnkowego Winiary wymieszać z pastą Harisa i pokrojoną drobno pieczoną paprykę.
- 
        3Z każdej brokuły odciąć różyczka z głąba wydrążyć małe kuleczki lub pokroić w kostkę o bokach 0,5-0,6 centymetra.
- 
        4Z 2-3 różyczek ściąć sam kwiat tak, aby uzyskać drobniutkie granulki do posypania po zupie.
- 
        5Consomme bulion w paście Winiary rozprowadzić we wrzącej wodzie dodać sparzone różyczki brokuł i śmietankę.
- 
        6Po zagotowaniu całość miksować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- 
        7Bagietkę pokroić w cienkie kromki lub prostokątne grzanki i zapiec z dwóch stron na lekko złoty kolor.
- 
        8Gorącą zupę przelać na głęboki talerz, dodać kuleczki z głąba brokuł a całość posypać kolendrą i świeżą kurkumą
- 
        9Na połowę grzanek nałożyć sos czosnkowy z pastą Harisa a na drugą połowę sos czosnkowy z kurkumą.
- 
        10Grzanki podawać, jako dodatek do różnego rodzaju zup kremów.
 
   
 
 
   
   
  