Zupa Krem z Brokułu z Grzankami z Sosu Czosnkowego

  • Liczba porcji
    4

Wzbogać swoje menu i wypróbuj przepis na zupę krem z brokułu z grzankami z sosu czosnkowego.

Składniki
  • Brokuły świeże (można zastąpić mrożonymi) 2 sztuki
  • Consomme bulion w paście Winiary 30 g/500 ml wody
  • Śmietanka 30% 250 ml
  • Bagietka ½ sztuki
  • Sos czosnkowy Winiary 200 g
  • Pasta Harissa 1 płaska łyżka (ok. 20 g)
  • Kurkuma w proszku 1 plaska łyżeczka
  • Pieczona papryka bez skórki pokrojona w drobną kostkę ½ sztuki
  • Szafran pręciki 1 opakowanie (1-2 g)
  • Kurkuma świeża 2 sztuki
  • Kolendra świeża ¼ pęczka
Sposób przygotowania
  • 1
    Połowę Sosu czosnkowego Winiary wymieszać z połową szafranu oraz mieloną kurkumą i bardzo drobno pokrojoną świeżą kurkumą pozostawiając trochę świeżej kurkumy do dekoracji.
  • 2
    Drugą połowę Sosu czosnkowego Winiary wymieszać z pastą Harisa i pokrojoną drobno pieczoną paprykę.
  • 3
    Z każdej brokuły odciąć różyczka z głąba wydrążyć małe kuleczki lub pokroić w kostkę o bokach 0,5-0,6 centymetra.
  • 4
    Z 2-3 różyczek ściąć sam kwiat tak, aby uzyskać drobniutkie granulki do posypania po zupie.
  • 5
    Consomme bulion w paście Winiary rozprowadzić we wrzącej wodzie dodać sparzone różyczki brokuł i śmietankę.
  • 6
    Po zagotowaniu całość miksować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 7
    Bagietkę pokroić w cienkie kromki lub prostokątne grzanki i zapiec z dwóch stron na lekko złoty kolor.
  • 8
    Gorącą zupę przelać na głęboki talerz, dodać kuleczki z głąba brokuł a całość posypać kolendrą i świeżą kurkumą
  • 9
    Na połowę grzanek nałożyć sos czosnkowy z pastą Harisa a na drugą połowę sos czosnkowy z kurkumą.
  • 10
    Grzanki podawać, jako dodatek do różnego rodzaju zup kremów.