Trendy i porady

Filtry:
Filtry:
Brand
sposoby rozdrabniania warzyw

Sposób rozdrabniania warzyw

Najczęściej spotykane sposoby rozdrabniania warzyw.

Makaron rzymski

Podział makaronów

Opis kształtów do makaronów z pszenicy

BULIONY I ZUPY

Podział rosołów

Odkryj różnorodność podziałów rosołów kulinarnych. Poznaj trendy i porady dotyczące różnych typów rosołów - od tradycyjnych bulionów po bogate wywary.

bulion

Podział wywarów

Odkryj różnorodność podziału wywarów kulinarnych. Poznaj trendy i praktyczne porady dotyczące różnych typów wywarów.

Man viewing tablet in cafe

Redagowanie karty win i alkoholi

KOMERCJALIZACJA PRODUKTÓW W RESTAURACJI, CZYLI TWORZENIE KART MENU.

Mąki, ziarna

Pełne ziarno - pełnia korzyści

Do produktów zbożowych zaliczamy wszystkie produkty powstające z pszenicy, owsa, jęczmienia, żyta, ryżu i innych mniej znanych zbóż, czyli doskonale znane nam kasze, pieczywo, makarony. Produkt zbożowy jednak produktowi zbożowemu nierówny, wszystko zależy od jego sposobu wytwarzania.

white bg

Alergie

W ostatnich latach rośnie zainteresowanie tematem alergii pokarmowych, a ich obecność stwierdza się już u 2-4% dorosłych i około 6-8% dzieci. Alergik w domu to zmienione menu całej rodziny, dlatego konsumenci coraz częściej poszukują informacji o alergenach, również na etykietach produktów czy w restauracyjnym menu.

Jak tworzyć kartę menu

Jak tworzyć kartę menu

W celu ułożenia karty menu tak aby była profesjonalna, kreatywna, promująca i czytelna dla klienta, osoba ją układająca powinna znać podstawowe zagadnienia z dziedzin: marketingu, zarządzania, organizacji pracy, znajomości produktów, estetyki i wyglądu.

Healthy food

Poznaj Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej

W styczniu 2016 roku Instytut Żywności i Żywienia zaktualizował dotychczasową piramidę Zdrowego Żywienia. Opublikowana piramida zyskała nową nazwę – to już nie tylko Piramida Zdrowego Żywienia, ale Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.

Białko

Białko

Białko, a tym samym budujące je cegiełki aminokwasy to niezbędny składnik naszej codziennej diety.

Healthy food

Prawidłowa porcja ma znaczenie

Rozmiar porcji ma znaczenie zwłaszcza teraz w epoce posiłków maxi, powiększonych zestawów i darmowych dolewek. Problem spożywania posiłków XXL dotyka również Polski, co przyczynia się do rosnącej ilości osób z nadwagą i otyłością w naszym kraju. Wraz z masą ciała niestety rośnie również liczba rodaków cierpiących na choroby dietozależne takie jak miażdżyca czy nadciśnienie.

white bg

Czytaj etykiety – dokonuj świadomego wyboru!

Etykieta produktu jest źródłem najważniejszych informacji z punktu widzenia zdrowia i samopoczucia takich jak jego skład, wartość odżywcza, czy rekomendowana porcja. Niestety, mimo, że blisko 60% Polaków uznaje racjonalne odżywianie za istotne dla zdrowia tylko 21,7% sprawdza skład kupowanych produktów. Podczas zakupów głównym kryterium wyboru jest cena (43%). 

Poniżej znajdziesz wskazówki, na co zwrócić szczególną uwagę na opakowaniach produktów spożywczych tak, aby dokonać świadomego wyboru dla siebie i rodziny.