Grillowane filety wegetariańskie z sałatką z mixu kasz i buraka
Wypróbuj przepis na grilowane filety wegańskie z mixu kasz i buraka z wykorzystaniem GARDEN GOURMET Grillowane filety wegetariańskie.
Składniki
- GARDEN GOURMET Grillowane filety wegetariańskie 60g
- Kasza typu Bulgur lub Pęczak (ugotowana wcześniej w bulionie warzywnym) 50g
- Komosa ryżowa (ugotowana wcześniej w bulionie warzywnym) 50g
- Czerwona fasola (ugotowana) 50g
- Burak pieczony 50g
- Pestki dyni 15g
- Orzeszki piniowe 15g
- Liście szpinaku 15g
- Pomidor 50g
- Oliwa z oliwek 50ml
- Ocet balsamiczny 20ml
- Miód ½ łyżeczki
- Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz
- Burak Gioccia marynowany (różowo-biały) 30g
Składniki marynaty do buraka:
- Woda 900ml
- Ocet winny 100ml
- Skórka oraz sok z ½ pomarańczy
- Tymianek świeży 10-15 gałązek
- Czosnek 5g
- Sól 10g
- Cukier 10g
Sposób przygotowania
-
1GARDEN GOURMET Grillowane filety wegetariańskie rozmrażamy w warunkach chłodniczych. Tuż przed dodaniem do sałatki można podgrzać je na bardzo mocno rozgrzanej patelni posmarowanej olejem rzepakowym przez około 30sekund często mieszając.
-
2W misce łączymy ze sobąugotowanąwcześniej kaszęBulgur lub Pęczak, Komosę Ryżową, pieczonego buraka pokrojonego w kostkę 1 cm na 1 cm, liście szpinaku, fasolę czerwoną oraz prażone pestki dyni i orzeszki piniowe.
-
3W odrębnym naczyniu przygotowujemy sos z oliwy, octu balsamicznego, miodu, posiekanej drobno pietruszki. Tak przygotowany sos doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko mieszamy, aby zemulgowało.
-
4Połową sosu polewamy kaszę z dodatkami, całość delikatnie mieszamy.
-
5Wymieszaną sałatkę układamy do naczynia, w którym będziemy serwować nasze danie. Dokładamy cząstki pomidora, plasterki marynowanego buraka oraz podgrzane wcześniej GARDEN GOURMET grillowane filety wegetariańskie. Dekorujemy listkami świeżej pietruszki, bazylii, polewamy pozostałą częścią sosu.
-
6Marynowanie buraka: W garnku gotujemy wodę z sokiem z pomarańczy, skórką z pomarańczy, tymiankiem, czosnkiem, solą, cukrem oraz octem winnym. Do gorącej marynaty wrzucamy buraka pokrojonego w cienkie plastry. Całość odstawiamy do przestygnięcia. Marynatę trzymamy w chłodnym miejscu przez minimum 12h.