Filet z sandacza w łusce z kiełbasek z cykorią w śmietance
Spróbuj przepisu na filet z sandacza w chrupiącej lusce z kiełbasek z cykorią w śmietance. Połączenie wykwintnych smaków i unikalnych składników.
Składniki
- Filet z sandacza 1000 g
- Szalotka
- Tymianek świeży 50 g
- Wino białe wytrawne 30 g
- Masło 15 ml
- Sól i pieprz 80 ml
- Jajko 70 g/700 ml wody
- Masło do musu rybnego 300 g
- Śmietanka 30% do musu rybnego 300 g
- Kiełbaski lub kabanosy drobiowe 120 g
- Papryka czerwona słodka lub wędzona do prószenia 80 g
- Cykoria
- Śmietanka 30% 20 ml
- Sos pieczeniowy Winiary 80 g/2000 ml wody
Sposób przygotowania
-
1Z filetów z sandacza ściągamy skórą
-
2Około 1/5 filetów (500 g) kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa a pozostałe kroimy na porcje
-
3Zmieloną rybę solimy a następnie mieszamy z jakiem i po dokładnym wymieszaniu dodajemy miękkie masło a następnie śmietankę
-
4Musem rybnym suto smarujemy każdą porcję ryby i układamy na wierzch cienkie plasterki kiełbasek lub kabanosów drobiowych w formie „łusek”
-
5Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy szalotkami pokrojonymi w drobną kostkę
-
6Na szalotkę układamy porcje przygotowanej ryby a wokół układamy gałązki świeżego tymianku i podlewamy białym winem
-
7Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i stawiamy na rozgrzaną płytę
-
8Parzymy przez około 4-6 minut na „wolnym ogniu”
-
9Umytą i osuszoną cykorię kroimy wzdłuż na pół a następnie obsmażamy na rozgrzanym Tłuszczu Combiflex Thomy ze wszystkich stron na lekko złoty kolor
-
10Do rondelka wlewamy śmietankę i oprószamy niewielką ilością Sosu pieczeniowego Winiary po czym mieszamy trzepaczką rózgową i stawiamy na rozgrzaną płytę
-
11Po zagotowaniu sos przecedzamy przez stalowe sitko
-
12Do tak przygotowanego sosu dodajemy przesmażone połówki cykorii i dusimy nie dłużej jak 2-3 minuty
-
13Centralnie na płaskim talerzu układamy cykorię, którą polewamy śmietankowym sosem z duszenia
-
14Na cykorię układamy porcję ryby posypaną wcześniej słodką papryką mieloną
-
15Całość dekorujemy tymiankiem