Flaki wołowe

Odkryj smak flaków wołowych, przygotowanych na bazie WINIARY Bulionu Wołowego. Wypróbuj przepis na to tradycyjne danie i rozkoszuj się pełnią smaków. 

Składniki
  • Flaki wołowe oczyszczone i sparzone 1000 g
  • Seler korzeń 200 g
  • Pietruszka korzeń 200 g
  • Cebula 200 g
  • WINIARY Bulion wołowy 90g/ 2500 ml wody
  • THOMY Combiflex tłuszcz 70 ml
  • Majeranek suszony otarty 20 g
  • Sól
  • Czarny świeżo zmielony pieprz
  • Papryka czerwona słodka mielona
  • Gałka muszkatołowa świeżo starta
  • Imbir mielony
Sposób przygotowania
  • 1
    Sposób przygotowania: Umyte i oczyszczone bardzo dokładnie flaki wołowe kroimy w paski nie dłuższe jak 5-7 centymetrów i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • 2
    W połowie gotowania flaki przecedzamy, a wodę z gotowania wylewamy.
  • 3
    Podgotowane flaki zalewamy bulionem wołowym przygotowanym na bazie Winiary Bulion wołowy i gotujemy miękkości „na wolnym ogniu”.
  • 4
    Obrany seler i pietruszkę kroimy w cienkie paski o długości nie większej jak pokrojone flaki.
  • 5
    Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym tłuszczu THOMY Combiflex.
  • 6
    Do zeszklonej cebuli dorzucamy pokrojony seler i pietruszkę.
  • 7
    Całość smażymy, aż do momentu uzyskania delikatnego złocistego koloru.
  • 8
    Na koniec smażenia dosypujemy paprykę czerwoną, startą gałkę muszkatołową, imbir i majeranek suszony.
  • 9
    Przesmażone warzywa z przyprawami dodajemy do gotujących się flaków pod koniec gotowania doprawiamy solą, jeżeli jest to konieczność.
  • 10
    Gotowe i gorące flaki podajemy najczęściej z pieczywem pszennym.
  • 11
    Wskazówka Szefa Kuchni: Pod koniec gotowania flaków można dodać drobno pokrojony i przesmażony czosnek oraz ostrą paprykę mieloną.
  • 12
    Można dodać niewielką ilość papryki ostrej suszonej lub pieprzu cayenne.